Propunerea social-democraților a fost înaintată astăzi în ședința Comisiei de muncă. Încă nu s-a dat votul, deoarece este nevoie ca Guvernul să își exprime punctul de vedere.
Care este părerea celorlalte partide
Senatorul USR Ștefan Pălărie a spus că este împotriva acestei inițiative a Partidului Social Democrat, deoarece consideră că românii au deja suficiente zile libere și că acest aspect nu reprezintă o prioritate.
„Am fost săptămâna aceasta și în care s-a încheiat și în București, și în Timișoara, și în Târgoviște, Dâmbovița și în Brașov. Stăm de vorbă cu oamenii și întrebăm care sunt cele mai mari priorități ale lor. Să știți că nu a existat o voce care să spună cea mai mare durere a noastră este astăzi că nu avem suficiente zile libere.”, a declarat acesta pentru Antena 3 CNN.
Minivacanță la finalul acestei luni
În acest an, din România vor avea parte de două zile libere la finalul lunii noiembrie. Este vorba de 30 noiembrie, când se sărbătorește Sfântul Andrei, și 1 decembrie, ziua Națională a României. Conform Codului Muncii, românii au liber în aceste zile, cu excepția anumitor categorii.
Printre cei care nu vor avea liber se numără românii lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și cei care lucrează în industrii unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității. Aceștia vor fi însă compensați cu timp liber acordat de către angajator în următoarele 30 de zile.
Trebuie să menționăm că în cazul bugetarilor, pe lângă cele două zile libere de miercuri și joi, autoritățile au convenit să acorde liber și în ziua de vineri, adică 2 decembrie. Astfel se leagă cu weekendul iar angajații de la stat vor avea parte de o minivacanță de cinci zile. Cu toate acestea, ziua liberă de 2 decembrie 2022 va trebui recuperată de către aceștia, până la sfârșitul anului, prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru.
Nu vor putea primi liber pe 2 decembrie 2022, pe lângă bugetarii a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, nici magistraţii şi celelalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în acea zi şi nici participanţilor în aceste procese.