Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre, ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie zile libere pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal, se precizează într-un comunicat de presă postat, miercuri, 28 decembrie, pe platforma web a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).
Prevederile nu se aplică pentru magistraţi și alte categorii de personal implicate în soluţionarea proceselor cu termen în zilele menționate anterior
Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.
Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 sau participanţilor în aceste procese.
Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului, se mai arată în comunicatul MMSS.
Câte zile libere vor avea românii în anul 2023
Românii vor avea 15 zile libere în 2023. 12 dintre acestea vor fi în timpul săptămânii, iar celelalte trei, în weekend-uri. De asemenea, un proiect de lege aflat pe masa Parlamentului ar putea introduce și alte zile libere legale pentru români. Proiectul prevede încă două zile libere, de Bobotează şi de Sfântul Ion, adică 6 şi 7 ianuarie.
Prima propunere a fost înregistrată la Senat încă din luna martie a acestui an și prevede ca ziua de Bobotează, adică 6 ianuarie, să fie adăugată pe lista zilelor de sărbătoare în care nu se lucrează. În luna mai, propunerea a trecut de Senat, iar în septembrie a primit un aviz favorabil pentru a fi adoptată de către deputați, dar nici până în acest moment, propunerea legislativă nu a intrat pe ordinea de zi.
A doua propunere a fost înregistrată la Senat în luna septembrie a acestui an, iar la începutul lunii decembrie a fost adoptată tacit, nefiind dezbătută și votată în termenul legal. Potrivit acestei propuneri, zilele de 6 și 7 ianuarie ar trebui să fie libere naționale, însă nici această propunere nu a intrat pe ordinea de zi.