O nouă zi liberă în România! Vestea cea mare pentru români. Tocmai au anunțat
Guvernul a stabilit ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal, arată Ministerul Muncii.
Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.
Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie sau participanţilor în aceste procese.
Operațiunile de încasări și plăți vor continua
Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.
De asemenea, unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale care în data de 2 decembrie 2022 au obligaţii de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor anexate la convențiile de împrumut, vor lua din timp măsurile necesare în vederea efectuării plății sumelor scadente.
Pentru recuperarea zilei libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2022, potrivit planificărilor stabilite.
24 decembrie ar putea deveni zi liberă
De asemenea, un deputat USR dorește ca ziua de 24 decembrie, Ajunul Crăciunului, să fie zi liberă, venind cu o motivație extrem de rar întâlnită.
„Iniţiativa legislativă îşi propune stabilirea zilei de 24 decembrie ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Ajunul Crăciunului sărbătorit în data de 24 decembrie, reprezintă ultima zi din Postul Naşterii Domnului. Acest post debutează în data de 15 noiembrie şi se încheie în ziua de 24 decembrie.
Pentru români, Ajunul Crăciunului implică printre alte obiceiuri şi tradiţii: împodobirea bradului de Crăciun; împărţirea cadourilor de către Moş Crăciun; pregătirea bucatelor pentru masa din prima zi de Crăciun; primirea colindătorilor care vestesc Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos.
De asemenea, întâlnim zonal o serie de tradiţii şi obiceiuri ce au fost transmise din generaţie în generaţie. Astfel, se aminteşte că ‘în satele din Oltenia, în Ajunul Crăciunului, gospodarii se trezesc dis-de-dimineaţă, aprind focul în sobă şi aţâţă jarul cu ajutorul unui vreasc, în timp ce rostesc o urare de Crăciun: Bună dimineaţa lui Ajun / C-a venit într-un ceas bun/ Să ne-aducă: porcii graşi şi unturoşi/ Şi oameni sănătoşi /Vacile cu viţei, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloştile cu pui, găinile cu ouă. La anul şi la mulţi ani.
Totodată, se precizează că o altă tradiţie specifică Munteniei, Olteniei şi Banatului este ca gospodinele să prepare un aluat folosit pentru a alunga deochiul animalelor din gospodărie. Astfel, animalele vor fi sănătoase tot anul şi vor da mai mult lapte”, se arată în expunerea de motive.