Vineri, Comitetul Național pentru Situații de Urgență se întrunește într-o ședință la ora 13.00. Întrunirea CNSU are loc după ce Guvernul a decis joi prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile începând cu data de 8 ianuarie.

Amintim faptul că miercuri, CNSU a adoptat hotărârea privind propunerea prelungirii stării de alertă şi a măsurilor pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Conform documentului, este obligatorie purtarea măștii de protecție de tip medical sau FFP2, atât în spațiile închise cât și deschise.

„Se propune menţinerea obligativităţii purtării măştii de protecţie doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne”, se arată în document.

Excepție de la această măsură o fac copiii cu vârsta mai mică de 5 ani; persoanele care sunt singure în birou; prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane; reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane; vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise, cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare din celelalte persoane din public; persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive, arată documentul.

Propunerile făcute de CNSU

Referitor la organizarea anumitor activități precum competiţiile sportive sau cele culturale, CNSU propune ca acestea să fie permise la o capacitate de 50%, în cazul în care rata de incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Totodată, în cazul în care incidența va crește, participarea va fi permisă doar până la 30% din capacitatea maximă a spaţiilor.

Acces la astfel de evenimente vor aea doar persoanele vaccinate, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR (nu mai vechi de 72 de ore) sau antigen rapid (nu mai vechi de 48 de ore) sau pentru persoanele trecute prin boală.

În ceea ce privește organizarea competițiilor sportive, atât în spații închise cât și deschise, propunerea venită din partea CNSU arată că aestea se vor putea organiza doar în intervalul orar 5.00-22.00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între persoane şi purtarea măştii de protecţie, în judeţele/localităţile în care rata de incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

Pe de altă parte, în momentul în care rata de incidență va depăși 1/1.000 de locuitori, participarea spectatorilor va fi permisă până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

În cazul cinematografelor, sălilor de spectacole, sau a concertelor în spații închise sau deschise, CNSU propune ca astfel de activități să fie permise în intervalul orar 5.00-22.00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

La fel ca și în cazul competițiilor sportive, odată ce incidența va crește, capacitatea ar urma să fie limitată la 30%. Conform propunerii făcute de CNSU, aceleași reguli rămân valabile și în cazul operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, pentru cei care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor interioare, pentru cei care administrează săli de jocuri.