Formular pentru operatorii platformelor digitale de transport alternativ
ANAF a pregătit un nou formular care va trebui depus lunar de către operatorii de platforme digitale de transport alternativ, precum Uber, Bolt și BlackCab.
Acest formular va include informații despre companiile care operează pe platformele respective, autoturismele utilizate, sumele încasate pentru curse, kilometri parcurși, dar și date despre șoferi, precum numele și CNP-ul acestora.
Formular pentru operatorii de platforme digitale de transport alternativ. Scopul acestei noi declarații lunare este de a combate fenomenul muncii „la gri”, în care unele firme raportează că șoferii lucrează un număr redus de ore, deși datele operatorilor de platforme arată că aceștia muncesc mult mai mult.
De asemenea, ANAF a constatat că anul trecut, peste 56.000 de șoferi care lucrau pe aceste platforme nu figurau ca salariați.
În prezent, cadrul legal care reglementează acest domeniu este foarte puțin clar, iar o proporție semnificativă de operatori de transport alternativ nu își îndeplinesc obligațiile legale, cum ar fi declararea veniturilor și plata taxelor și impozitelor datorate. Aceste aspecte sunt evidențiate într-un proiect de ordin al președintelui ANAF.
La nivelul Direcției Analiză Risc, s-a ajuns la concluzia că există un risc sistemic în activitatea de transport alternativ. Printre principalele riscuri asociate acestui tip de transport, realizat cu autoturisme și conducători auto intermediați prin platforme digitale, se numără:
- nedeclararea veniturilor;
- subdeclararea muncii – angajații operatorilor sunt declarați cu 2 ore de muncă, însă în realitate, aceștia lucrează 8 ore pe zi raportat la numărul de kilometri parcurși;
- avantaje concurenționale incorecte.
Cum reglementează legea statutul de angajat
Legislația reglementează statutul de angajat al conducătorilor auto care desfășoară activități de transport în numele unui operator de transport alternativ. Coroborând datele furnizate de operatorii platformelor digitale cu informațiile disponibile în bazele de date ale ANAF (raportare 2023), s-a constatat că există 56.095 de conducători auto care nu sunt înregistrați ca salariați (conform D112).
Astfel, s-a observat o diferență între numărul de conducători auto declarați de operatorii de transport persoane în regim de ride-sharing ca fiind angajați pentru activitățile de transport prin platformele digitale UBER – Filiala București, Bolt Services Ro și BlackCab Systems (80.735 conducători auto) și numărul mediu de salariați raportați de cele 9.257 de societăți (24.640 salariați), conform D112.
„Rezultă faptul că, în domeniul transportului alternativ de persoane, se identifică un risc sistemic, care necesită o intervenție rapidă, concentrată și durabilă în vederea creșterii gradului de conformare la declararea creanțelor fiscale și prevenirii, descoperirii și combaterii ferme a faptelor care au ca efect frauda și evaziunea fiscală.
Prin instituirea unei declarații informatice specifice care îi vizează exclusiv pe operatorii de platformă avizați, potrivit legii, vom avea acces în timp util la datele de interes fiscal pentru a se putea interveni operativ în vederea reducerii evaziunii fiscale în domeniu și recuperării sumelor datorate de contribuabilii care u calitatea de operatori de transport alternativ”, arată ANAF.
Datele care se for raporta în noul formular
Formularul trebuie completat și depus de către operatorii platformelor digitale de transport alternativ cu autoturism și conducător auto. Acesta se depune lunar, până în ultima zi calendaristică a lunii următoare perioadei de raportare.
Formularul va conține:
- date despre operatorii de transport alternativ:
- date despre operatorii de transport alternativ;
- valoarea curselor realizate de către operatorii de transport alternativ – se înscrie valoarea totală a curselor realizate în perioada de raportare de operatorul de transport alternativ, consemnată în documentele emise către pasager;
- valoarea încasărilor realizate de operatorul de transport alternativ – se înscrie valoarea totală a sumelor încasate de operatorul de transport alternativ prin intermediul operatorului platformei digitale (include: virament bancar și cele în numerar, indiferent de tipul acestora) în perioada de raportare.
- informații privind autoturismele și conducătorii auto:
- denumirea operatorului de transport alternativ;
- cod de înregistrare fiscală numărul de înmatriculare al autoturismului care a efectuat curse;
- data la care autoturismul a fost acceptat pe platforma digitală;
- data la care autoturismul a fost eliminat de pe platforma digitală, în condițiile legii;
- numărul total de kilometri efectuați în cursele realizate în perioada de raportare;
- durata totală a curselor realizate în perioada de raportare;
- valoarea totală a curselor realizate în perioada de raportare, consemnată în facturile emise către pasager;
- totalul sumelor încasate în numerar în perioada de raportare;
- numele și prenumele conducătorului auto;
- codul numeric personal al conducătorului auto;
- data la care conducătorul auto a fost acceptat pe platforma digitală;
- regimul juridic al conducătorului auto: angajat al operatorului de transport alternativ sau titular al operatorului de transport alternativ;
- data la care conducătorul auto a fost eliminat de pe platforma digitală