Stare de urgență în Italia! Seceta severă afectează mai multe regiuni ale țării
În acest context, cabinetul prim-ministrului Mario Draghi urmează să se întâlnească în a doua partea a zilei de luni pentru a anunţa măsuri care vizează regiunile cele mai grav afectate.
Seceta a lovit nordul Italiei în mod special, iar lacurile de mari dimensiuni din această zonă, printre care şi lacul Garda, înregistrează în prezent niveluri mult mai reduse decât cota obișnuită pentru această perioadă a anului, conform informațiilor transmise de DPA.
Fluviul Po, care creează o deltă în apropiere de Veneţia, se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 70 de ani în anumite puncte de pe cursul sa. Apa sărată a pătruns pe cursul râului în amonte pe o distanţă de mai mulţi kilometri.
Oraşele Pisa şi Verona au restricţionat consumul de apă curentă, iar Veneţia şi Milano au închis unele dintre fântâni. Creşterea severităţii şi frecvenţei perioadelor de secetă în regiunea Mediteraneeană este atribuită fenomenului încălzirii climatice.
Secetă afectează și mai multe regiuni din România
În altă ordine de idei, zonele cele mai afectate de secetă din România sunt Moldova, Transilvania, Muntenia, dar și Dobrogea, iar toate semnele de până acum anunță o vară extrem de călduroasă.
În acest sens, directorul executiv al ANM a precizat anterior că există șanse să fie emisă o alertă de cod roșu de caniculă în următoarea perioadă.
„Însă categoric ceea ce se întâmplă acum este foarte grav. Repet, nu a plouat nici o treime decât trebuia. Sunt zone foarte afectate Moldova, parte din Transilvania, din Muntenia, Dobrogea continentală.
Seceta este puternică, extremă în mare parte a țării și nu există semnalul că lucrurile s-ar s-ar ameliora cel puțin în perioada următoare. Toate semnalele sunt pentru o vară călduroasă, deci posibil cu episoade repetate de caniculă și cu un deficit de precipitații.
Da, ne putem aștepta şi la cod roşu. În fiecare dimineață apreciem ce s-a întâmplat în ziua anterioare, deci în această seară vom vedea cât de mult ne-am ne-am apropiat de recordurile pentru această perioadă și, în funcție de materialele pe care le vom avea mâine dimineață, vedem dacă situația se va agrava sau se va menține constantă”, a spus meteorologul.