Miercuri, 6 ianuarie, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, va discuta cu reprezentanţi ai Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) despre subiectul cel mai fierbinte din acest domeniu în ultimele zile şi anume redeschiderea şcolilor.
George Simion, copreşedinte al AUR, afirmă că formaţiunea sa îşi doreşte deschiderea şcolilor, atât cele de stat, cât şi private, de la 11 ianuarie, pentru că „aşa-zisa şcoală online este o utopie”. Liderul AUR consideră că singurele şcoli unde ar trebui să se mai pună lacătul pe uşă sunt cele unde există focare de infecţie.
„Cerem deschiderea tuturor instituţiilor de învăţământ, fără deosebire între cele de stat şi cele private, începând cu 11 ianuarie. Aşa-zisa şcoală online este o utopie. Cerem transparenţă şi publicarea rapoartelor inspectoratelor şcolare cu privire la rata de acces a copiilor la internet. Singurele şcoli pentru care se justifică suspendarea cursurilor faţă în faţă sunt cele unde există focare de infecţie.
Nu în ultimul rând, considerăm că nu are nicio relevanţă numărul cadrelor didactice dispuse să se vaccineze. Vaccinarea este un act medical opţional. Decizia deschiderii şcolilor nu trebuie să fie condiţionată”, a declarat deputatul George Simion, copreşedinte AUR, citat într-un comunicat de presă.
Întâlnirea dintre reprezentanţii AUR şi ministrul Sorin Cîmpeanu este programată pentru ora 11:00, la sediul Ministerului Educaţiei.
Ce spunea luni ministrul Educaţiei despre momentul deschiderii şcolilor?
„Pe parcursul acestei săptămâni voi continua consultările cu cei din sistemul de educaţie, am planificat deja întâlniri cu reprezentanţii sindicatelor, Consiliului Naţional al Elevilor, asociaţiilor studenţeşti. Pe parcursul săptămânii viitoare voi avea consultări împreună cu cei implicaţi în campania de vaccinare şi cu ministrul Sănătăţii şi cu personalul din Ministerul Sănătăţii.
După această perioadă, decizia va fi luată oricum în cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie, foarte probabil în ultima decadă a lunii ianuarie.
Voi ţine cont de orice scenariu care va rezulta în urma analizei pe care o vom face începând cu jumătatea lunii ianuarie. (…) Parametri principali sunt evoluţia epidemiologică şi evoluţia campaniei de vaccinare. În egală măsură, o să vedem şi care sunt deciziile altor state aflate într-o situaţie similară sau asemănătoare cu cea a României din perspectiva educaţiei.
Aş vrea să să spun că am cerut o altă raportare încă din ultimele zile ale anului trecut către inspectoratele şcolare cu privire la estimările pe care le are fiecare unitate de învăţământ despre elevii aflaţi în risc de neîncheiere a mediilor pe semestrul întâi, risc cauzat de dificultăţile întâmpinate pe parcursul procesului de predare online. Termenul este 11 ianuarie.
În acest fel vom şti şi unde este nevoie să intervenim pentru susţinerea suplimentară a celor care au înregistrat dificultăţi în procesul de învăţare – predare online, este vorba de acţiuni remediale”, a precizat, luni, Sorin Cîmpeanu într-o intervenţie la Antena 3.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea