Începând cu 16 octombrie 2024, șoferii vor putea circula pe Centura Sfântu Gheorghe, o nouă realizare în domeniul infrastructurii rutiere din județul Covasna. Anunțul a fost făcut de Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care a detaliat beneficiile acestei investiții pentru comunitate.

CNAIR a dat informații despre deschiderea circulației

Începând cu data de 16 octombrie 2024, de la ora 13:00, se va deschide circulația pe Centura Ocolitoare Sfântu Gheorghe. Anunțul a fost făcut de Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Această variantă ocolitoare are o lungime totală de 11,56 kilometri și include patru sensuri giratorii ce facilitează conexiuni rapide cu DN12, DJ103B și DN13E.

Impactul asupra traficului rutier

„O dată cu deschiderea acestui nou obiectiv de infrastructură din județul #Covasna, traficul rutier de tranzit (în special traficul greu) nu va mai fi nevoit să traverseze localitatea. Construcția variantei ocolitoare Sfântu Gheorghe (#VO12F) a costat 249,4 milioane lei (fără TVA) și a fost finanțată prin #fondurieuropene. Pe traseul noii Variante Ocolitoare (11,56 km) au fost construite inclusiv 4 sensuri #giratorii care asigură #conexiuni cu #DN12, #DJ103B și #DN13E.

Varianta Ocolitoare Sfântu Gheorghe dispune și de 2 Spații de servicii (dotate cu #toalete publice) care oferă 50 de locuri de #parcare pentru #autoturisme și 32 de locuri de parcare pentru #autocamioane”, este postarea făcută de Cristian Pistol, director General al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA.

Această măsură are ca scop reducerea aglomerării din oraș și îmbunătățirea siguranței rutiere, în special pentru transportul greu care va evita zonele centrale ale localității.

Detalii, costurile și finanțarea proiectului

Conform informațiilor furnizate de CNAIR, construcția variantei ocolitoare a necesitat un buget de 249,4 milioane lei, excluzând taxa pe valoarea adăugată.

Această investiție a fost realizată cu ajutorul fondurilor europene, reflectând astfel importanța cooperării internaționale în dezvoltarea infrastructurii rutiere din România.

Noua variantă ocolitoare beneficiază de două spații de servicii, care sunt dotate cu toalete publice și oferă 50 de locuri de parcare pentru autoturisme, în plus față de 32 de locuri destinate autocamioanelor. Aceste facilități sunt esențiale pentru șoferi, oferind un loc de odihnă și necesitățile de bază pe parcursul călătoriilor.

Proiectul de construcție și colaboratorii

Lucrările la Centura Ocolitoare Sfântu Gheorghe au fost finalizate în termen de doi ani. Contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor a fost semnat cu asocierea STRASSE SRL, SC EUROSTRADA SRL, SC PERFECT CONSULT EUROPE SRL și HYDROSTROY AD, asigurându-se astfel un parteneriat eficient și profesionist.