Dacă anul trecut, prohibiţia la ştiucă a început în Delta Dunării pe data de 8 martie, anul acesta, conform ordinului emis de cele două ministere, prohibiţia la pescuitul speciei a intrat în vigoare pe data de 22 martie, urmând să fie ridicată duminică, 25 martie.
“În perioada 15 aprilie-13 iunie inclusiv, pescuitul ştiucii se poate efectua numai cu folosirea echipamentelor de pescuit recreativ/sportiv şi a momelilor artificiale, cu eliberarea în mediul acvatic natural”, se arată în Ordinul privind prohibiţia pescuitului în anul 2012 emis de MADR şi MMP.
O altă întârziere în ceea ce priveşte instituirea perioadei de prohibiţie a apărut, conform ordinului, la pescuitul scrumbiei. Astfel, dacă în urmă cu doi ani, prohibiţia la scrumbie a început pe data de 5 aprilie, anul acesta prohibiţia la pescuitul acestei specii va începe pe data 14 aprilie, urmând să dureze 10 zile pe sectorul de Dunăre de la Marea Neagră până la ceatal Chilia, respectiv 20 de zile, începând din data de 16 aprilie pe sectorul de Dunăre de la ceatal Chilia până la Vadul Oii.
O noutate introdusă anul acesta în actul normativ al celor două ministere vizează apariţia unei noi zone de refacere biologică/zonă de protecţie pentru resursele acvatice vii – în aria maritimă cuprinsă între Periteaşca şi insula Sacalin din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), până la finele lunii mai în această zonă fiind interzisă capturarea oricărei specii de peşti, crustacee, moluşte sau a altor vieţuitoare acvatice.
În Delta Dunării, ştiuca este o specie de interes economic, dar şi una dintre principalele atracţii ale pescarilor sportivi, capturile înregistrate la această specie scăzând însă de-a lungul anilor fie din cauza supraexploatării, fie din cauza deteriorării calităţii apelor. Astfel, conform lucrării “Atlasul peştilor din RBDD”, semnată de cercetătorul Vasile Oţel, dacă în anul 1965, pe teritoriul Rezervaţiei s-a realizat o producţie de 2.666 de tone de scrumbie, în anul 2003, producţia de ştiucă raportată autorităţilor de pescarii din Deltă a fost de 42 de tone.