Consilierii Capitalei au aprobat o hotărâre ce vizează identificarea prin microcip, înregistrarea în RECS şi sterilizarea gratuită a maximum 5.000 de câini de rasă comună, aflaţi în proprietatea persoanelor fizice din raza Municipiului București.
Consilierii generali ai Primăriei Municipiului București (PMB) au aprobat, miercuri, o hotărâre care vizează identificarea prin microcip, înregistrarea în RECS şi sterilizarea gratuită a maximum 5.000 de câini de rasă comună din Capitală, aflaţi în proprietatea persoanelor fizice.
Programul presupune subvenționarea identificării prin microcip, înregistrarea în RECS şi sterilizarea gratuită a câinilor de rasă comună
Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a fost împuternicită să presteze serviciile în acest sens.
Prin program se subvenţionează identificarea prin microcip, înregistrarea în RECS şi sterilizarea gratuită a câinilor de rasă comună, cu deţinător de pe raza Municipiului Bucureşti, în limita plafonului stabilit. Sterilizarea câinilor se va desfășura după principiul primul venit – primul servit.
În nota de fundamentare se reaminteşte că Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat în anul 2017 strategia pentru protecţia şi bunăstarea animalelor. Ulterior, prin intermediul ASPA, s-au derulat programe de sterilizări gratuite, care s-au bucurat de „un real interes” printre posesorii de animate.
Programul de sterilizare a câinilor a fost dat în derulare și în anii precedenți
Astfel, în anul 2018 au fost sterilizate aproximativ 2.800 de animale, în 2019 aproximativ 6.500 de animale (1960 câini şi 4517 pisici). Între noiembrie 2021 – aprilie 2022, aproximativ 7.000 de animate (1.666 de câini dintre care 970 au fost şi microcipaţi şi înregistraţi în RECS şi 5317 pisici).
„Pentru buna desfăşurare a acestui program, propunem ca ASPA să încheie un acord de prestări servicii medical-veterinare pentru identificarea prin microcip, înregistrarea în RECS şi sterilizarea gratuită a câinilor de rasă comună, cu deţinător, de pe raza Municipiului Bucureşti, în limita bugetului aprobat, care va fi atribuit în conformitate cu prevederile legii nr. 98/2016 şi ale HG nr. 395/2016 cu medici veterinari organizaţi in condiţiile legii nr. 160/1998 privind organizarea profesiei de medic veterinar”, arată sursa citată.
Sunt obligatorii, prin lege, identificarea prin microcip și înregistrarea câinilor în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS), registru gestionat de Colegiul Medicilor Veterinari (CMV). Identificarea prin microcip și înregistrarea datelor câinelui și ale proprietarului acestuia în RECS previn abandonul câinilor și ajută la sancționarea celor care totuși săvârșesc această contravenție. Datorită microcipului înregistrat în RECS, autoritățile pot identifica proprietarul câinelui abandonat.