Se desființează 200 de mii de posturi la stat! Executivul a venit cu o nouă variantă pentru OUG care prevede desființarea a 200.000 de posturi. Despre ce este vorba, de fapt?
Se desființează 200 de mii de posturi la stat
Se desființează 200 de mii de posturi la stat, anunță autoritățile din România. În cursul zilei de joi, 10 august, Executivul de la București a modificat OUG care prevede desființarea a 200.000 de posturi de la stat.
În OUG se mai arată că aceste măsuri vor fi implementate până la data de 1 ianuarie 2024.
Desființarea acestor posturi de la stat va duce la o reorganizare a instituțiilor și, implicit, la eliminarea mai multor șefi.
Totuși, această variantă a OUG este una nouă, în care Guvernul a ținut cont de dorințele anumitor instituții. Este vorba despre acele instituții care au precizat că desființarea anumitor departamente va determina o blocare a acesteia.
Potrivit noii OUG, este important ca structura organizatorică să respecte anumite cerințe, astfel:
- 10 posturi de execuție pentru construirea unui serviciu
- 20 de posturi de execuție pentru construirea unei direcții
- 40 de posturi de execuție pentru construirea unei direcții generale
”2. (1) Funcționarii publici încadrați pe funcțiile publice de șef serviciu, director, director adjunct, director executiv, director executiv adjunct, director general, director general adjunct care nu mai îndeplinesc condițiile privind normativul de personal pentru a ocupa funcția publică ca urmare a faptului că structurile organizatorice pe care le au în subordine/coordonare nu au încadrat număr de personal necesar în conformitate cu prevederile art.391, alin.(3) din OUG nr. nr.57/2019 privind Codul Administrativ vor ocupa funcțiile publice de șef serviciu interimar, director interimar, director adjunct interimar, director executiv interimar, director executiv adjunct interimar, director general interimar, director general adjunct interimar până la data aprobării noi organigrame, beneficiind de drepturile salariale în vigoare pe care aceștia le ocupă”, arată noua variantă a OUG.
Ocuparea funcțiilor se face prin concurs
OUG arată și ce se întâmplă în cazul în care, odată cu aprobarea noii organigrame, se desființează funcționarii publici.
”(2) Dacă odată cu aprobarea noi organigrame funcțiile publice de conducere prevăzute la alin.(1) se desființează funcționarii publici beneficiază de toate drepturile prevăzute de lege ca urmare a reorganizării inclusiv prin ocuparea în condițiile legii a unei funcții publice de execuție corespunzătoare vechimii, experienței, studiilor de specialitate de comun acord cu conducerea entității publice din care face parte”, mai arată legea.
Totuși, ocuparea funcțiilor se face prin concurs. Acesta va fi organizat pe baza unei metodologii.
”(3) Ocuparea funcțiilor publice de conducere rezultate din reorganizarea prevăzută la alin.(1) se face prin concurs pe baza unei metodologii aprobate de conducătorul entității publice”, se mai arată în lege.
Personalul poate ocupa fie funcții superioare, fie funcții inferioare
Nu în ultimul rând, OUG arată că cei care sunt încadrați pentru o funcție superioară pot ocupa și funcții inferioare și invers, însă, în cel de-al doilea context, este nevoie de organizarea unui concurs intern.
”(4) Dacă în urma reorganizării entității publice ca urmare a creșterii normativului de personal, personalul încadrat pe o funcție publică de conducere superioară îndeplinește condițiile pentru o funcție publică de conducere inferioară decât cea deținută inițial, cu acordul funcționarului public în cauză acesta poate ocupa funcția publică de nivel ierarhic inferior;
(5) Dacă în urma reorganizării entității publice ca urmare a creșterii normativului de personal, personalul încadrat pe o funcție publică de conducere inferioară îndeplinește condițiile pentru o funcție publică de conducere superioară decât cea deținută inițial, acesta poate ocupa funcția publică superioară numai pe bază de concurs intern”, mai arată legea.