Se desființează aceste pensii?! Anunțul cumplit a venit chiar acum: Trebuie să ne supunem

pensii

Sursa: Capital.ro

Chiar dacă în cadrul coaliției de guvernare nu s-a schițat niciun gest concret privind eliminarea acestor pensii, deputatul USR Claudiu Năsui spune că o decizie a Curții Constituționale a României spune exact cum pot fi eliminate. În opinia sa, „trebuie să ne supunem acelei decizii” și trebuie eliminate toate și plafonate unele dintre ele.

Parlamentarul USR, Claudiu Năsui, a vorbit despre pensiile speciale și proiectul din Parlament care prevede eliminarea acestora. Potrivit deputatului, eliminarea pensiilor speciale este una dintre prioritățile partidului încă din 2017.

Desființarea pensiilor speciale, o prioritate

Acesta a punctat că, până acum în coaliția de guvernare nu a văzut decât „retorică” în ceea ce privește acest subiect.

„Așteptăm, pentru că este, iarăși, una dintre prioritățile USR-ului desființarea acestor pensii speciale. Din 2017 am lansat, împreună cu Cristina Prună, primul proiect de desființare a pensiilor speciale din România. Vreau să vedem exact care va fi strategia lor, pentru că până acum am văzut pe domnul Budăi care spune, de exemplu, că 90% din pensiile speciale nu sunt pensii speciale, că le redenumește el. L-am văzut pe domnul Boloș – domnul Budăi de la PSD – domnul Boloș de la PNL, de data asta, că spune că ar fi sălbăticie să eliminăm pensiile speciale, că trebuie unii români să fie mai speciali, că, dacă nu, trăim în sălbăticie.

Până una, alta, am văzut doar retorică pe zona aceasta. Nu am văzut nimic concret. Numărul de pensionari speciali în 2022 a crescut cu 9.477 de oameni – avem din ce în ce mai mulți pensionari speciali, din ce în ce mai mulți pensionari normali și din ce în ce mai mulți contribuabili. Și de asemenea, suma alocată pensiilor speciale în bugetul pe anul 2023, care e singurul act normativ aprobat de Parlament și de actuala coaliție pe care l-am văzut, cresc din nou. Cresc de asemenea, cu 244 milioane de lei. Deci ajunge pe la 12,4 miliarde de lei daţi pe pensii speciale.

Deci deocamdată nu văd o intenție a coaliției să elimine aceste pensii speciale, alta decât retorică”, a declarat Claudiu Năsui într-un interviu pentru RFI.

Parlamentarul a mai precizat că „dacă nu eliminăm 90% din pensiile speciale, dacă nu ne atingem de ele, de facto n-am eliminat pensiile speciale”.

Cum pot fi eliminate pensiile speciale?

Întrebat cum ar trebui procedat pentru eliminarea pensiilor speciale și dacă trebuie făcut acest lucru fără niciun fel de excepție, Claudiu Năsui a spus că există o decizie a Curții Constituționale a României (CCR) „care explică fix cum ar putea fi desființate”.

„Aici avem o decizie a CCR-ului, avem și declarații ale unor judecători de la CCR, care explică fix cum ar putea fi desființate pensiile speciale în România, evident, toate, mai puțin cele ale magistraților, care se bucură de inamovibilitate. Dar măcar să le desființăm pe toate, mai puțin o singură categorie, tot am merge, am merge foarte departe și inclusiv pentru acea categorie o plafonare la ultimul salariu plătit ar fi iarăși de foarte bun augur. (…)

Atâta timp cât avem o Curte Constituțională care ne-a dat o decizie care ne spune lucrul acesta, trebuie să ne supunem acelei decizii. Deci măcar trebuie să ne supunem acelei decizii, adică măcar să le eliminăm pe toate și să le plafonăm pe unele, asta ar fi deja un mare pas înainte”, a explicat Claudiu Năsui.