Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR nu a acceptat desființarea acestor pensii, care în opinia celor de la USR reprezintă „o rușine națională”. Cu toate acestea, USR transmite că va continua demersurile pentru desființarea lor.
USR a reiterat, la dezbaterile pe modificările PSD-PNL-UDMR la Codul administrativ, propunerea de desfiinţare a pensiilor speciale pentru foşti şi actuali primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene. Ca şi cu alte ocazii, propunerea USR a fost respinsă de Coaliţia PSD-PNL-UDMR, care „a dovedit, încă o dată, că pentru români este Coaliţia sărăciei, iar pentru politicieni şi apropiaţii lor, Coaliţia hoţiei”, arată un comunicat de presă al partidului.
„Plenul Camerei Deputaţilor a dezbătut luni proiectul prin care PSD şi PNL au încercat să-l scape de închisoare pe şeful Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Florin Mituleţu-Buică, acuzat de procurori de mai multe infracţiuni de abuz în serviciu, după ce a demis abuziv doi directori şi a angajat alţi 18, fără concurs”, conform sursei citate.
Desființarea pensiilor speciale pentru aleșii locali nu a fost acceptată
Proiectul trebuia să fie dezbătut şi votat săptămâna trecută, dar, după ce USR a atras atenţia asupra încercării PSD şi PNL de a da un tun marca OUG 13, propunerea legislativă a fost mutată spre finalul ordinii de zi, iar discuţiile s-au amânat.
„Săptămâna trecută, am observat că au strecurat în proiectul de lege nişte amendamente care nu aveau nicio legătură cu textul Codului administrativ, amendamente care făceau referire la angajarea înalţilor funcţionari la Autoritatea Electorală Permanentă. Mai precis, permiteau angajarea lor din pixul preşedintelui AEP. Astăzi, au acceptat scoaterea acestui amendament, păstrând doar partea potrivit căreia, pentru posturile de execuţie şi conducere din cadrul aparatului de specialitate al AEP, condiţiile de studii şi vechime în specialitatea studiilor sunt stabilite, în condiţiile legii, prin Regulamentul AEP de organizare şi funcţionare”, a declarat Ionuţ Moşteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaţilor.
Coaliţia PSD-PNL-UDMR nu a acceptat, însă, şi propunerea USR de desfiinţare a pensiilor speciale ale aleşilor locali, mai indică sursa menţionată.
„Pensiile speciale ale aleşilor locali, frumos numite indemnizaţii pentru limită de vârstă, puse în lege cu semnăturile domnului Budăi, ministrul PSD al pensiilor, împreună cu doamna Dăncilă, nu au intrat încă în plată pentru că USR s-a opus. Pensiile speciale sunt o ruşine naţională, iar USR a încercat sistematic să le elimine. Din păcate, PSD, PNL şi UDMR au făcut de fiecare dată zid în apărarea acestora. Partidele din Coaliţia sărăciei susţin că sunt preocupate de nivelul de trai al pensionarilor de rând, dar, de fapt, îi sfidează constant pe cei care, după o viaţă întreagă de muncă şi contribuit la pensie, îşi numără banii de la o zi la alta, în timp ce baronilor locali li s-au pregătit pensii şi de 10-15.000 lei”, a afirmat deputatul USR Cristian Seidler.
Guvernul Dăncilă a introdus măsura în 2019
Pensiile speciale pentru foştii şi actualii primari, şefi de consilii judeţene şi adjuncţii lor – calculate în funcţie de numărul de mandate avute şi de actualele indemnizaţii – au fost introduse de Guvernul Dăncilă, în anul 2019, prin Codul administrativ aprobat prin ordonanţă de urgenţă.
De atunci încoace, la presiunea USR, această nouă categorie de privilegii nu a fost acordată efectiv, fiind amânată succesiv intrarea în vigoare. Dar, nici nu a fost abrogată, deşi USR a depus în acest sens, în mod repetat, amendamente şi proiecte de lege în acest sens.
Un astfel de amendament – de abrogare a art. 210 din Codul administrativ – a fost depus şi la proiectul pe care PSD, PNL şi UDMR au vrut să-l folosească drept pretext pentru scăparea şefului AEP de răspundere penală.
Amendamentul USR a fost respins, primind doar 73 de voturi „pentru”.
USR nu renunţă şi va depune, în continuare, toate eforturile pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale aleşilor locali, care nu reprezintă altceva decât o sfidare pentru românii cinstiţi şi o povară pentru bugetul de stat, mai spune sursa amintită.