Guvernul României va salva pensiile speciale

Deputata USR Cristina Prună a anunțat miercuri, 21 decembrie 2022, că proiectul de lege privind pensiile speciale nu le va elimina, ci le va cosmetiza, le va salva. Ea a criticat draftul de proiect al Guvernului României, precizând, totodată, că sunt atinse aproximativ 10% din pensiile speciale care există în prezent.

Din punctul ei de vedere, „toate pensiile speciale trebuie puse pe baze contributive”, însă exact acest lucru nu se regăsește în proiectul de lege care a apărut deja în spațiul public.

„M-am uitat și eu pe draftul acela de lege. Din păcate, nu este vorba de o lege care să elimine pensiile speciale, ci o lege de salvare a pensiilor speciale, de păstrare și cosmetizare a lor.

Pe formă, există niște îngrijorări, pentru că noi am spus întotdeauna că această abordare în eliminarea pensiilor speciale trebuie să se facă într-un pachet legislativ, nu să existe o singură lege, pentru că am mai văzut că ea riscă să pice la CCR, dacă este atacată, iar ei au venit în continuare cu o singură lege.

Și apoi, în ceea ce privește normele de implementare, nu există termene, să vedem și noi când ar putea să fie implementată această lege, prin norme.

Sunt atinse cam 10% din pensiile speciale care există în prezent. Nu se menționează nimic despre pensiile primarilor, despre pensiile parlamentarilor, contributivitatea până la urmă nu există, doar se cosmetizează un pic, se modifică anumite formule de calcul pentru magistrați, dar în continuare există acel stimulent să-ți mărești pensia, chiar dacă nu se mai iau în considerare ultimele luni ale salariului în plată, se face o medie a 12 luni care pot fi alese”, a declarat, miercuri, Cristina Prună, în cadrul unui interviu acordat pentru RFI.

Gheorghe Pecingină va vota împotriva reformei pensiilor speciale

Vă amintim că marți, 20 decembrie 2022, deputatul PNL Gheorghe Pecingină a vorbit despre reforma pensiilor speciale. Potrivit spuselor sale, proiectul de lege privind pensiile speciale seamănă „puţin cu Caragiale” pentru că nu vede unde e reforma lor.

„În forma actuală, eu cu siguranţă voi vota împotrivă. Seamănă puţin cu Caragiale, nu văd unde e reforma. (..)

Ne-am asumat prin PNRR că vom reforma acest sistem de pensii şi nu văd niciun fel de reformă şi nu sunt singurul. Nu înţeleg de ce am ajuns pe ultima sută de metri, știam că în trimestrul patru trebuie să avem această reformă, discutăm abia acum despre un proiect.

Sunt ceva modificări, şi unele chiar lasă de dorit, la una se explică şi alta scrie. Cred că este o lege, metaforic vorbind, după chipul şi asemănarea ministrului Muncii”, a spus, marți, Gheorghe Pecingină în cadrul unui interviu acordat pentru Prima News.