Marcel Ciolacu, liderul PSD, a vorbit despre reducerea cheltuielilor statului, pensii speciale, dar și cele ocupaționale, din perspectiva prevederilor din PNRR. Întrebat despre reducerea cheltuielilor, social-democratul a spus că „trebuie începută o reformă în interiorul statului român”.
Trebuie începută o reformă
„Ba da și este normal. Iar am avut niște discuții, sper că nu deranjez, pentru că sunt, totuși, niște discuții instituționale, dar nu intru în fondul lor. Sunt niște discuții foarte aplicate cu reprezentanții Băncii Mondiale, care de foarte multe ori a ajutat România și statul român, companiile românești cu asistență pe domenii.
Categoric trebuie începută o reformă în interiorul statului român”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu, în cadrul interviurilor DCNews, precizând că deocamdată „s-au blocat acele angajări peste tot”.
În PNRR s-au scris multe tâmpenii
Vorbind despre PNRR, Ciolacu a spus că în acesta „s-au scris multe tâmpenii”, făcând referire la procentul din PIB alocat pentru pensii.
„În PNRR s-au scris multe tâmpenii și multe lucruri pe care nu le cerea nimeni. Este o boală românească de a cere mereu lucruri. Am văzut că se fac tot felul de calcule: 9,4%, ar trebui să crească 2,7%!
Nu e nicăieri trecut un procent din PIB pentru pensii. În nici un stat european. Numai în România s-a găsit un deștept să treacă acest procent.
O să mergem la Bruxelles să discutăm acest lucru. Dar eu nu pot să accept un procent pentru 50 de ani de acum înainte”, a mai declarat Marcel Ciolacu.
Se desființează pensiile speciale?
Întrebat dacă în PNRR este prevăzută și desființarea pensiilor speciale, Ciolacu a precizat că este un jalon până la sfârșitul anului.
„Este, este jalon până la sfârșitul acestui an”, a răspuns Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a explicat că este vorba despre „găsirea unei formule” pentru că USR a inclus și „zona de armată și zona Ministerului de Interne”. Marcel Ciolacu a precizat că România nu poate pune în aplicare așa ceva, având în vedere contextul actual, cel al războiului din Ucraina pentru că s-ar distruge armata.
„Nu desființarea, ci găsirea unei formule, dar cei de la USR, o spun cu toată dragostea, au trecut și pensiile ocupaționale, respectiv zona de armată și zona Ministerului de Interne. Când vine să se pună în aplicare, noi avem un război la granița cu România.
România fiind statul cu cea mai lungă graniță, de 650 de kilometri, cu Ucraina. Cum să punem în aplicare noi așa ceva, ca să distrugem armata română? Vom găsi soluțiile cele mai bune, nu ne putem lua după inconștienți”, a mai declarat Ciolacu.