Confederația Națională a Patronatului Român atrage atenția asupra faptului că Guvernul vrea să desființeze, printr-o hotărâre, prevederea din normele de aplicare ale Codului Fiscal care stipulează că profesiile liberale nu ar reprezenta activități dependente.
Conform documentului, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor, este abrogat punctul 1 de la Titlul I al normelor de aplicare ale Codului Fiscal. Acest lucru înseamnă, cu alte cuvinte, eliminarea profesiilor liberale din categoria celor cu caracter dependent.
“Antreprenorii mari, dar mai ales cei mici sunt foarte derutați ca urmare a măsurilor represive din piață organizate de ANAF. La controale, se ocolesc antreprenorii externi în defavoarea celor români. Mă doare când văd disperarea unor colegi antreprenori. O problemă mare care mă preocupă, însă, în ultimul timp, este o ofensivă împotriva profesiilor liberale”, a spus miercuri prim-vicepreședintele Confederației Naționale a Patronatului Român, Anca Vlad.
Profesiile liberale reunesc specialiști precum medici, arhitecți, consultanți fiscali, experți contabili, medici veterinari și farmaciști, în total fiind aproximativ 400.000 de persoane. Dacă proiectul aflat în dezbatere publică va fi aprobat, persoanele cu profesii liberale vor fi recalificate ca având activități dependente.
Anca Vlad a atras atenția că, în această situație, venitul brut acordat în ultimii cinci ani este reîncadrat ca venit net, iar acestuia i se aplică impozitele aferente unei activități dependente, ceea ce înseamnă că, în contul acelor persoane, se creează datorii uriașe la bugetul de stat.
Potrivit acesteia, inspectorii realizează, în prezent, verificarea raporturilor de muncă mai degrabă pe baza unor chestionare și încearcă ”să întindă tot felul de capcane” pentru a încadra o activitate independentă drept una dependentă. ”Este o derută totală în piață. Antreprenorii nu mai înțeleg nimic”, a spus Anca Vlad.