Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a lansat, în dezbatere publică, proiectul de lege privind desființarea SIIJ. Astfel, noul organism va intra în subordinea Parchetului General. De asemenea, cei 43 de procurori care vor face parte din noua Secție vor fi desemnați de către plenul CSM.

„Noua secție va fi construită pe modul Parchetului European și va respecta toate recomandările venite de la nivel european. M-am consultat, inclusiv aseară a avut loc o ședință a coaliției și a fost aprobat de către șefii de partide care au participat la ședință”, a precizat Cătălin Predoiu.

Se desființează SIIJ

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a vorbit, săptămâna trecută, despre desființarea SIIJ, dar și despre ridicarea MCV.

Invitat la Antena 3, ministrul Justiției a vorbit despre cele mai dificile sarcini din Justiției, dar și despre modul în care vor fi rezolvate. Mai exact, el a precizat că Ministerul pe care îl conduce „se va trage pe brânci pentru ridicarea MCV.

Totodată, el a mai precizat că a fost de mai multe ori aproape de împlinirea acestui obiectiv, însă s-au întâmplat „lucruri în politică” care au dus la prăbuşirea eforturilor.

Un alt aspect important subliniat de ministru l-au reprezentat adoptarea legilor justiţiei şi modificarea la codurile penale, dar și desființarea SIIJ. Ministrul Justiției speră ca până la finalul acestui an aceste lucruri să fie deja realizate.

„Cele mai grele sarcini sunt la Justitie şi avem de rezolvat desfiinţarea SIIJ, adoptarea legilor justiţiei şi modificarea la codurile penale. Aceste lucruri atârnă enorm în balanţa MCV, avem ca obiectiv modificare acodurilor pana la sfârşitul anului, modifcarea legilor justiţiei până în 2023. Nu trebuie sa mergem până in 2023. Noi în acest an trebuie să adoptăm aceste reglementări”, a declarat, săptămâna trecută, Predoiu la Antena 3.

SIIJ nu va mai funcţiona din momentul adoptării

Referitor la desființarea SIIJ, Predoiu a susținut atunci că nu are vreo îndoială în legătură cu acest aspect. El a mai adăugat că până la finalul lunii februarie Parlamentul va primi proiectul în acest sens.

„Cred că până la jumătatea lui februarie Parlamentul va primi proiectul”, a declarat ministrul. Totodată, el a ținut să explice faptul că secţia nu va mai funcţiona din momentul adoptării proiectului.

Predoiu a subliniat și faptul că acestea sunt cele trei obiective pe care le urmăreşte: desfiinţarea SIIJ, eficientizarea activităţii şi oferirea garanţiilor cerute de magistraţi, CCR şi MCV, inclusiv CJUE.

„Politicul nu va avea niciun fel de amestec în modul în care se formează şi functioneaza sistemul SIIJ”, a mai declarat ministrul.