Transelectrica va investi în dezvoltarea rețelei de transport a energiei
Transelectrica a anunțat implementarea unui plan de dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport (RET) pentru perioada 2024-2033, în valoare de 9,49 miliarde de lei. Aceasta reprezintă o creștere de peste două miliarde de lei față de planul anterior. Noul proiect include atât investiții deja în derulare, cât și 12 proiecte noi, structurate pe patru direcții prioritare.
Direcțiile de dezvoltare sunt retehnologizarea și modernizarea
Printre prioritățile acestui plan se numără: retehnologizarea și modernizarea RET, asigurarea siguranței alimentării cu energie electrică, integrarea producției de energie din surse regenerabile și centrale noi în Dobrogea și Moldova, precum și creșterea capacității de interconexiune.
Comparativ cu planul din perioada 2022-2031, valoarea totală a planului actual este cu 2,3 miliarde de lei mai mare. Structura cheltuielilor de investiții este împărțită astfel: 30% pentru retehnologizarea rețelelor electrice de transport, 28% pentru integrarea surselor regenerabile și a noilor centrale, 26% pentru creșterea interconexiunii și 13% pentru siguranța alimentării cu energie electrică.
Transelectrica va investi major pentru noile unități de producție
Pentru următorii zece ani, Transelectrica va aloca aproximativ 2,7 miliarde de lei pentru integrarea noilor unități de producție de energie din surse regenerabile, atât din Dobrogea și Moldova, cât și din alte zone.
Cea mai mare parte a investițiilor (aproape 2,9 miliarde de lei) va fi dedicată retehnologizării și modernizării rețelelor electrice.
În plus, având în vedere obiectivul Uniunii Europene de interconectare de 15% pentru anul 2030, proiectele pentru creșterea capacității de interconexiune vor totaliza peste 2,4 miliarde de lei. Transelectrica va investi, de asemenea, peste 1,2 miliarde de lei pentru creșterea siguranței alimentării cu energie electrică.
Proiectele de interes european
Din totalul de 9,49 miliarde de lei al planului, finanțarea va proveni din trei surse: 66% tarif reglementat de transport, 17% venituri din alocarea de capacitate și 17% fonduri europene nerambursabile.
Pe lista celor 12 proiecte noi anunțate se află: modernizarea sistemului de comandă-control în stațiile 220/110/20 kV FAI, 400 kV Bacău Sud și Roman Nord, instalarea unui al doilea transformator 400/110 kV în stația Suceava și extinderea capacității de transport între București Sud și Fundeni.
De asemenea, vor fi realizate lucrări pentru al doilea circuit al Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea – Bekescsaba.
Planul de dezvoltare include și proiecte care susțin infrastructura energetică transeuropeană, precum Proiectele „Black Sea Corridor”, „Mid Continental East Corridor” și altele, care vor contribui la implementarea priorităților strategice ale Uniunii Europene privind infrastructura energetică.