Se dizolvă Parlamentul? Scenariu sumbru al unui fost judecător: E ultima soluție

Parlament

Sursă: INQUAM Photos, Octav Ganea

Anunțul momentului pe scena politică. Fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu vine cu precizări de ultimă oră pentru a rezolva criza politică din România. Acesta a explicat cine ar putea guverna țara până la următoarele alegeri, dar și ce s-ar putea întâmpla dacă Iohannis nu va face o alegere corectă.

Invitat la Antena 3, fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu, a vorbit despre demiterea Guvernului, dar și despre ce se va întâmpla în continuare. Acesta susține că România ar putea avea un guvern interimar până la data viitoarelor alegeri care, teoretic, ar trebui să aibă loc abia în 2024.

Totodată, el a mai subliniat faptul că un guvern demis înseamnă un guvern nelegitim care își poate duce treburile la capăt cât timp este interimar.

„Un guvern demis – și cred că aici suntem de acord cu toții – este un guvern nelegitim. Dacă el rămâne la guvernare este un guvern nelegitim! Pentru că e demis prin moțiune de cenzură.

Din punct de vedere legal, un guvern demis își duce treburile până la capăt cât timp este interimar. Interimar poate să fie până la data viitoarelor alegeri.”, a declarat Lăzăroiu la Antena 3.

În același timp, fostul judecător CCR a mai subliniat faptul că potrivit Constituției, nu este posibil președintele să numească un premier care nu poate trece de Parlament.

El a precizat pașii care se fac de la demitere. În primul rând șeful statului trebuie să cheme toate partidele politice la consultări, încredințând funcția unei persoane care ulterior trebuie să alcătuiască o majoritate ca să treacă prin Parlament.

Ultima soluție: dizolvarea Parlamentului

Totodat, fostul judecător a mai adăugat că singura soluție legală este ca șeful statului să găsească acea persoană care să poată forma o majoritate. În caz contrar, parlamentul va fi dizolvat și se fac noi alegeri.

„Potrivit Constituției, în cazul în care guvernul este demis, președintele cheamă partidele la consultări și încredințează funcția de prim-ministru unei persoane care trebuie să alcătuiască o majoritate ca să treacă prin Parlament.

Acum, dacă plecăm de la ideea că președintele numește o persoană despre care știe clar că nu va obține o majoritate, este evident că nu este nici în litera și, mai ales, nici în spiritul Constituției.

Soluția, obligația legală a președintelui este să găsească o persoană care să formeze o majoritate. Dacă nu o obține o dată, de două ori, de trei ori, ce face? Ultima soluție este asta: dizolvă parlamentul și face noi alegeri.”, a mai explicat fostul judecător CCR.

Amintim faptul că președintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă mai poate fi vreo formulă prin care Florin Cîţu să fie premier din nou, în vreo formulă de guvern. În acest context, șeful statului declara că este și asta o posibilitate.

„Orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier. Nu e nicio piedică”, declara miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.