Se dorește ca NATO să apere libertatea de exprimare. Reproșuri la adresa Turciei

NATO

Ministrul britanic de Externe, Dominic, Raab, le-a cerut aliaților NATO să fie solidari în apărarea libertății de exprimare. Acesta a adus un reproș la adresa Turciei, după ce aceasta a făcut un apel la boicot împotriva Franței.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, le-a cerut compatrioţilor săi să nu mai cumpere produse franţuzeşti şi a acuzat Parisul că are o agendă anti-musulmană. Ca şi alţi lideri din lumea islamică, el este nemulţumit de reacţia Franţei la uciderea profesorului Samuel Paty, decapitat de un tânăr musulman de origine cecenă fiindcă prezentase caricaturi cu profetul Mahomed într-o lecţie despre libertatea de exprimare.

Regatul Unit este solidar cu Franţa şi cu poporul francez după uciderea îngrozitoare a lui Samuel Paty”, a declarat Raab, adăugând că ”terorismul nu poate şi nu trebuie să fie justificat niciodată”.

”Aliaţii din NATO şi comunitatea internaţională în general trebuie să fie solidari privind valorile fundamentale ale toleranţei şi libertăţii de exprimare; nu trebuie să le facem niciodată cadou teroriştilor disensiunile între noi”, a mai spus şeful diplomaţiei britanice.

Relația dintre Emmanuel Macron și Recep Tayyip Erdogan nu este una de ”iubire”

”Or fi ei aliați NATO, dar între președintele francez Emmanuel Macron și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan nu e niciun fel de iubire.

În ultimul an, cei doi „s-au luat fățiș în coarne” pe mai multe fronturi, de la războiul civil din Libia până la conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan și la tensionatele dispute maritime din estul Mediteranei. Dar ultimele lor certuri reprezintă probabil cea mai acută agravare de până acum a relațiilor.

La sfârșitul săptămânii trecute, Erdoğan s-a simțit ofensat de afirmațiile lui Macron despre islam. Recent, președintele francez a anunțat o controversată campanie menită să schimbe practicile religioase din Franța, avertizând că unii musulmani din țară propovăduiesc o credință care se abate „de la principiile republicii și care deseori duce la crearea unei societăți adverse”. Dată fiind brutala decapitare a unui profesor care le-a arătat elevilor niște caricaturi cu profetul Mahomed, demersul asumat devine mai urgent. Imaginile acelea au fost proiectate pe clădiri din mai multe orașe franceze în timp ce țara îl plângea pe profesorul măcelărit.

Erdoğan, care se pronunță deseori împotriva așa-zisei ipocrizii occidentale și care caută să susțină drepturile musulmanilor din afara țării, a criticat tendința lui Macron de a nu mai accepta libertatea religiei. „Ce probleme are acest om pe nume Macron cu musulmanii și cu islamul?”, a declarat Erdoğan într-un discurs de sâmbăta trecută. „Macron trebuie să se trateze la cap.” Erdoğan a mai atacat sănătatea mintală a lui Macron și anul trecut, după ce Macron dezaprobase intervențiile militare ale Turciei în nord-estul Siriei. De această dată declarațiile au provocat riposta franceză, astfel încât duminică Parisul și-a retras ambasadorul de la Ankara”, arată jurnalistul de la The Washington Post, Ishaan Tharror.