Se dorește continuarea plății dividendelor. Companiile de asigurări cer permisiunea autorităților

Asiguratorii europeni sunt de părere că autoritățile globale de reglementare nu ar trebui să interzică plata dividendelor. În plus, aceștia au mai declarat că firmele au nevoie de mai mult timp pentru a raporta nivelul capitalului.

Federația europeană de asigurări a precizat că pandemia va provoca probabil companiilor de asigurări pierderi între 50 şi 100 de miliarde de dolari.

„Un anumit nivel de flexibilitate a supervizării este crucial pentru a permite asigurătorilor să-şi adapteze produsele şi serviciile la noile realităţi de pe piaţă”. De asemenea, asigurătorii au o responsabilitate faţă de acţionarii lor şi „autorităţile de supervizare ar trebui să se abţină să impună interdicţii regionale sau naţionale privind plata dividendelor”, a precizat Federaţia europeană de asigurări.

Companiile de asigurare şi de reasigurare din Uniunea Europeană ar trebui să suspende temporar plata dividendelor şi răscumpărările de acţiuni, să ia în considerare amânarea bonusurilor şi să asigure continuitatea serviciilor în timpul pandemiei, a anunţat în aprilie Autoritatea Europeană de Supervizare a Asigurărilor şi Pensiilor Ocupaţionale (EIOPA).

Pandemia a afectat economia şi a sporit numărul solicitărilor pentru despăgubiri, în urma anulării călătoriilor şi evenimentelor.

”Este esenţial să ne asigurăm că firmele de asigurare şi de reasigurare deţin „un nivel robust” al rezervelor, pentru a-i proteja pe deţinătorii de poliţe şi pentru a absorbi potenţialele pierderi. „Această abordare prudentă trebuie de asemenea să se aplice şi politicilor de remunerare variabile”, apreciază EIOPA.

Ce a cerut Banca Angliei

De asemenea, Banca Angliei (BoE) le-a cerut companiilor britanice de asigurare să analizeze cu seriozitate dacă este necesară plata dividendelor, ţinând cont de incertitudinile asociate cu pandemia.

Totuşi, asigurătorii importanţi, cum ar fi Allianz, au continuat să plătească dividende. Autoritatea germană de reglementare financiară BaFin a precizat că o interzicere generală a plăţii dividendelor nu este necesară.

În plus, asigurătorii au nevoie de mai mult timp pentru raportările financiare, deoarece se confruntă cu o creştere a solicitărilor pentru despăgubiri şi trebuie să lanseze noi produse, susţine Federaţia europeană de asigurări.

Ce a cerut Banca Centrală

Şi Banca Centrală Europeană le-a cerut creditorilor din zona euro să omită plata dividendelor şi răscumpărările de acţiuni cel puţin până în octombrie şi să-şi folosească profiturile pentru a sprijini economia afectată de pandemie.

„Pentru a spori capacitatea băncilor de a absorbi pierderile şi pentru a sprijini creditarea, ele nu ar trebui să plătească dividende pentru anii financiari 2019 şi 2020, cel puţin până la octombrie. De asemenea, băncile ar trebui să se abţină de la răscumpărările de acţiuni menite să-i recompenseze pe acţionari”, se arată în comunicatul BCE.