Se dublează pensiile în România! Anul viitor, mai exact în ianuarie și septembrie, trei milioane de pensionari vor avea pensii mai mari, în medie, cu 40%, potrivit noii legi scrise la Ministerul Muncii. Autoritățile susțin că astfel, vor elimina inechitățile din sistem. Mai mult, în 2024, pentru pensionarii cu venituri mici, pensiile s-ar putea dubla.

Se dublează pensiile în România

În ianuarie, toți pensionarii români, adică cinci milioane de oameni, vor primi o majorare a veniturilor cu 14%, adică o indexare cu rata inflației. Valoarea punctului de pensie va creşte cu aproape 250 de lei, notează Observator News.

Dintre aceștia, trei milioane de pensionari vor avea parte de o a doua majorare în luna septembrie, odată cu recalcularea tuturor pensiilor. Creșterea va fi, în medie, de 40%. În unele cazuri însă, pensiile se vor dubla.

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a declarat că „vor creste semnificativ, plecând de la cele 3 elemente care formeaza punctul de pensie si anume punctele de contributivitate, punctele necontributive si punctele de stabilitate.”

De exemplu, o femeie care a lucrat timp de 35 de ani ca vânzătoare și a ieșit la pensie cu aproape 1.100 de lei va primi 149 de lei în plus, iar din septembrie pensia va încasa aproape 2.000 de lei. Tot din septembrie, un bărbat care a realizat un stagiu complet de cotizare și are acum o penise de puţin peste 900 de lei va primi o majorare cu aproape 90% a venitului. De asemenea, românii cu un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani vor primi bonusuri.

„Vom avea 0,5 puncte de pensie pe an, pentru cel care a cotizat peste 30 ani 0,75. Îi incurajăm pe cei care au contribuit si cei care au muncit sa aibă pensii mai bune”, a afirmat Simona Bucura Oprescu.

Bărbații și femeile vor primi pensii egale din septembrie anul viitor

Oficialii promit că noua lege a pensiilor va rezolva inechitățile din sistem. Din septembrie 2024, un bărbat și o femeie, ambii cu un stagiu de cotizare de 22 de ani, însă cu pensii diferite acum, de 1.428 de lei, respectiv 1.190 de lei, vor avea acelaşi venit, de 1.620 de lei.

Daniel Baciu, președintele Casei Naţionale de Pensii Publice, a spus că „acele venituri nepermanente care era principala formă de remunerare înainte de 1989 la prime, la al treisprezecelea salariu şi la celelalte sporuri legislaţia nouă vor fi luate în calculul pensiei, cu condiţia să se fi achitat contribuţiile de asigurări sociale.”