Deputatul USR Cristina Prună a vorbit miercuri, în cadrul unei emisiuni la Profit News TV, despre zvonurile apărute în jurul sesizării privind abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Deputatul a spus ce se va întâmpla dacă legea va fi declarată neconstituțională.
”Am auzit şi eu în rândul parlamentarilor de la celealte partide despre această sesizare de neconstituţionalitate. A ajuns la CCR pentru că zeci de foşti parlamentari au atacat în instanţă şi acum această lege a ajuns pe masa CCR.
Îmi exprim speranţa că nu va fi declarată neconstituţională. Dacă totuşi va fi, vom vedea care sunt motivele”, a declarat deputatul USR Cristina Prună, la Profit News TV.
Decizia ar putea avea un impact bugetar major
Totodată, Cristina Prună susține că decizia CCR ar putea avea un impact bugetar major, „pentru că aceste pensii sunt plătite din bugetele celor două Camere.”
”Vorbim de sute de mii de lei, milioane de lei, trebuie să ne uităm la impact. Sunt pensii între 4 şi 6.000 de lei, în funcţie de numărul de mandatea avute, se înmulţeşte cu numărul de mandate.
Sunt parlamentari care ajung la 14 sau 16.000 de lei pe lună, când ştim că pensia medie este de doar 1.600 de lei. Este o sfidare la adresa acestor oameni care au muncit o viaţă întreagă pe contributivitate”, a spus Cristina Prună.
De asemenea, deputatul USR spune că unii dintre judecătorii CCR beneficiează și ei de această pensie parlamentară. Unul dintre aceștia este chiar fostul parlamentar Valer Dorneanu.
”Cei care nu beneficiază sunt cei care şi-au dat demisia înainte de finalizarea mandatului”, a mai spus deputatul USR.
De ce a fost înlocuit Valer Dorneanu?
Procedura pentru înlocuirea lui Valer Dorneanu a fost declanșată ca urmare a faptului că mandatul său de 9 ani expiră în iunie.
Potrivit legii, numirea unui nou judecător la CCR trebuie făcută cu cel puțin o lună înainte de încetarea mandatului predecesorului său.
Procedura a fost declanșată la data de 11 aprilie, iar termenul de depunere a candidaturilor pentru această funcţie a fost de 26 aprilie, iar Comisia juridică a depus raportul până pe 29 aprilie, a stabilit Biroul permanent.
“Domnul Valer Dorneanu a fost numit judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, ca urmare a încetării mandatului doamnei judecător Aspazia Cojocaru (…). Domnul Valer Dorneanu a depus jurământul prevăzut de art.63 alin 1 din Legea 47/1992, republicată, în data de 10 iunie 2013.
Având în vedere că, potrivit tezei a doua din alin. 2 al art. 63, judecătorii Curţii îşi vor exercita funcţia de la data depunerii jurământului, se constată în temeiul art.67 alin. 2, teza întâi, că mandatul domnului judecător Valer Dorneanu expiră în data de 10 iunie 2022″, s-a arătat într-o scrisoare transmisă de Curte conducerii Camerei.