Declarațiile premierului au fost făcute în cadrul emisiunii „Dosar de politician” la B1 TV.
„Am promis că modificăm Legea privind statul deputaţilor şi senatorilor pentru a nu mai permite circoteca de campanie cu unii care îşi dau demisia în ultima zi, dar de fapt nu-şi dau demisia ca să renunţe la pensiile speciale. Deci noi vem un proiect de lege care practic anulează acest drept la pensie specială pentru toţi parlamentarii. Evident, prioritatea este Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Sunt legi fundamentale pe care construieşti, practic, evoluţia pe anul viitor”, a declarat Ludovic Orban în cadrul emisiunii.
Trebuie să voteze această modificare
„Cine este contra pensiilor speciale trebuie să voteze această modificare a proiectului de lege privind statutul deputaţilor şi senatorilor, care este depus proiectul e lege, dar până acum nu a avut loc de majoritatea PSD şi alţii”, a adăugat premierul.
Pensiile speciale, atacate și de USR
Potrivit deputatului Stelian Ion, USR nu va renunţa în viitoarea legislatură la proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale, acesta fiind din 2017 „în sertarele” Parlamentului.
„Ne-am respectat cuvântul dat cetăţenilor. Am depus aceste demisii, asigurându-ne astfel că pe viitor nu vom beneficia de acele pensii speciale pe care le-am criticat ani de-a rândul. Şi am fost primii în Parlament care am venit cu un proiect de lege privind eliminarea pensiilor speciale. (…) Ce s-a întâmplat interesant, însă, după acest gest, a fost reacţia celorlalte partide – mult zbucium, mult freamăt, multă zvârcolire, ca şi cum gestul nostru ar fi afectat mandatele lor şi pensiile lor speciale. Nu, nu afectează pensiile lor speciale”, a declarat deputatul USR.
El a adăugat că ar fi fost normal ca şi alţi parlamentari care susţin că vor eliminarea pensiilor speciale să-şi dea demisia. „De unde acest freamăt, acest zbucium din partea lor? Este simplu, din faptul că se vedeau obligaţi să recurgă la un gest asemănător. Era normal ca toţi cei care pretindeau că nu sunt de acord cu aceste pensii speciale şi nu le doresc să-şi dea demisiile având în vedere că încă nu am reuşit abrogarea pensiilor speciale. În loc să facă lucrul ăsta, iată, au criticat şi au aruncat în spaţiul public tot felul de fake news-uri cum că demisiile nu ar fi valabile şi sunt perfect valabile. Se poate lua act în Parlamentul României oricând de aceste demisii, ele operează cu data de 18 decembrie, pentru că şi o zi lipsă dintr-un mandat are drept consecinţă imposibilitatea de a beneficia de aceste pensii speciale. Dacă nu ai un mandat complet, nu poţi beneficia de aceste pensii speciale”, a spus Stelian Ion.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea