Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că guvernanții vor să ridice cât mai multe din restricţii într-o perioadă cât mai scurtă. Mai mult, certificatul verde pe teritoriul României ar trebui scos în acest moment, mai spune social-democratul.
Marcel Ciolacu cere renunțarea la obligativitatea certificatului verde în România
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, spune că, în opinia sa, starea de alertă nu ar mai trebui prelungită. Totuși, acesta arată că este nevoie de unele modificări legislative în ceea ce priveşte personalul sanitar angajat pe perioada stării de alertă sau cheltuielile suplimentare ale spitalelor cauzate de pandemie.
În prezent, autorităţile sunt interesate de ridicarea cât mai multor restricţii „într-o perioadă cât mai scurtă”, printre care și renunţarea la certificatul verde pe teritoriul României.
„Aş vrea de data aceasta, în acest val cinci, să avem o abordare ca şi în restul Europei. Am văzut în restul Europei cum se scot aceste măsuri. (…) Eu cred că… era pe 6 martie ar fi trebuit să se ridice starea de alertă. Dacă se vor încadra să ia aceste măsuri administrative se termină pe 6, dacă nu, maxim o lună se zile se închid, dar repet: una sunt restricţiile, una e starea de alertă. Ne interesează pe toţi ca să ridicăm cât mai multe din restricţii într-o perioadă cât mai scurtă”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri seară, la România TV.
De asemenea, liderul PSD consideră că România trebuie să renunţe la folosirea certificatului verde.
„Ca şi persoană fizică, îmi doresc ca certificatul verde, părerea mea, pe teritoriul României trebuie scos în acest moment, rămânând certificatul verde impus de Uniunea Europeană. Am spus lucrurile acestea în coaliţie şi am văzut că există o acceptare de către toată lumea, dar să aşteptăm şi specialiştii să iasă”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Certificat verde de vindecare, mai ușor de obținut în România și în UE
Începând de marți, 22 februarie 2022, cetățenii europeni, deci inclusiv cei din România, pot beneficia de un certificat de ”vindecare” emis în baza unui test antigen rapid. Astfel, Comisia Europeană (CE) a adoptat, marți, un act delegat referitor la certificatul digital al UE privind COVID. Începând de marți, noile reguli vor permite statelor membre UE să elibereze certificate de ”vindecare” pe baza rezultatului unui test antigenic rapid, de îndată ce acestea sunt pregătite să facă acest lucru.
Până acum, un certificat de vindecare putea fi eliberat numai în baza unui test de amplificare a acidului nucleic molecular (NAAT), cum ar fi RT-PCR.
Totuși, pentru a asigura în continuare acuratețea și fiabilitatea certificatului, testul antigenic rapid utilizat va trebui să fie inclus în lista comună la nivelul UE a testelor antigenice rapide pentru COVID-19. Astfel, statele membre pot elibera acest tip de certificate retroactiv, pe baza testelor efectuate începând cu 1 octombrie 2021.
„Certificatul digital al UE Covid evoluează în funcție de situație. Pentru a facilita libera circulație, în special a cetățenilor infectați în timpul valului Omicron, statele membre sunt acum în măsură să elibereze certificate de recuperare, de asemenea, bazate pe teste antigene rapide de înaltă calitate”, a transmis Didier Reynders, comisarul pentru Justiție.