Potrivit ministrului, au existat mai multe discuții privind eliminarea declarației pe propria răspundere, însă, un lucru clar a fost că în interiorul localității aceasta va dispărea.
„Au fost mai multe discuţii. Era clar, în interiorul localităţii dispărea acea declaraţie. Ieşirile erau individuale, putând comasa până la trei persoane. Se păstrează distanţarea socială, masca se poartă în spaţiile închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.
Pe stradă nu. (…) Ieşirile din localitate: au exista discuţii să se facă pe o responsabilizare a celui care pleacă, o declaraţie verbală”, a declarat Nelu Tătarau la Antena3.
De ce nu a dispărut declarația
În ceea ce privește decizia de a păstra declarația, ministrul a atras atenția că acest lucru a fost făcut pentru a resposabiliza populația, deoarece „atunci când scrii te gândeşti de şapte ori înainte dacă scrii”.
S-a luat totuşi decizia până la urmă să se facă pe declaraţie pe proprie răspundere, aceasta responsabilizând, declaraţie scrisă, considerând că atunci când scrii te gândeşti de şapte ori înainte dacă scrii, când ţi-o va cere cineva. Nu neapărat să-l ameninţăm cu o amendă sau cu altceva, dar responsabilizarea, după două luni în care am stat şi am avut răbdare, să însemne doar o hârtie în care ne responsabilizăm că mergem undeva”, a explicat Nelu Tătaru.
Primim amendă?
Întrebat dacă lipsa declarației pe propria răspundere va duce la acordarea unei amenzi, ministrul a precizat că acest lucru nu a fost încă decis.
„Deocamdată nu s-a luat nicio decizie în acest sens”, a răspuns ministrul Sănătăţii.