Permis mai ușor pentru categoriile apropiate. Proba teoretică ar putea fi eliminată pentru unii candidați

Obținerea unei noi categorii de permis auto ar putea deveni mai simplă și mai rapidă, potrivit unui proiect de lege aflat în prezent în dezbatere în Parlament. Inițiativa legislativă propune eliminarea probei teoretice („sala”) pentru candidații care dețin deja o categorie inferioară și doresc să treacă la una superioară din aceeași clasă de vehicule.

Măsura vizează cazurile în care tranziția este firească, iar diferențele tehnice dintre categorii nu sunt majore. Astfel, efortul suplimentar de pregătire teoretică este considerat nejustificat de către inițiatori, în condițiile în care candidatul este deja familiarizat cu regulile generale de circulație și cu legislația rutieră.

Cine sunt cei vizați de modificarea cu privire la permis

Potrivit textului propus, modificarea ar urma să se aplice în următoarele situații:

  • Trecerea de la categoria B1 (vehicule cu motor de mică putere, destinate adolescenților de 16-18 ani) la categoria B, pentru autoturisme clasice. În acest caz, candidatul ar susține exclusiv proba practică, fără a mai trece prin testarea teoretică.
  • Trecerea de la categoria A1 (motociclete ușoare) la A2 (motociclete cu putere intermediară). Tinerii care au obținut permisul la 16 ani și vor să treacă la categoria superioară la 18 ani vor fi scutiți de sala, susținând doar examenul practic.

Modificările nu se vor aplica, însă, în cazul categoriilor complet diferite, cum ar fi tranziția de la B la C (camioane) sau D (autobuze), unde pregătirea teoretică rămâne esențială.

Autoritățile mizează pe eficiență administrativă și siguranță rutieră

Inițiatorii proiectului argumentează că această măsură ar reduce semnificativ presiunea asupra centrelor de examinare, unde în multe județe, programările pentru „sala” se întind pe mai multe săptămâni, uneori chiar luni. Reducerea fluxului de candidați ar permite o gestionare mai eficientă a resurselor și ar scurta timpii de așteptare.

Totodată, eliminarea unei etape din procesul de examinare ar conduce la o scădere a costurilor pentru candidați – estimările vorbesc despre o reducere de până la 30%. Economiile provin atât din eliminarea taxei pentru proba teoretică, cât și din reducerea numărului de ore de pregătire obligatorii în unele cazuri.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI)
SURSĂ FOTO: Ministerul Afacerilor Interne (MAI)

Cu toate acestea, proba practică rămâne obligatorie și neschimbată. Ministerul Transporturilor și Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care susțin proiectul, consideră că examenul practic este esențial pentru a evalua în mod real competențele șoferului, mai ales în ceea ce privește manevrarea efectivă a noilor tipuri de vehicule.

Reacțiile din partea școlilor de șoferi și a instructorilor auto sunt, în general, pozitive. Aceștia susțin că eliminarea probei teoretice în cazurile justificate va reduce stresul inutil pentru candidați și va permite o concentrare mai bună pe pregătirea practică, acolo unde se joacă, de fapt, siguranța rutieră.

Când ar putea intra în vigoare modificările

Proiectul de lege se află în faza de consultare publică și urmează să fie dezbătut în comisiile de specialitate din Parlament. Dacă va trece de votul final și va fi promulgat de Președinte, noile reglementări ar putea intra în vigoare chiar în a doua jumătate a acestui an.

Până atunci, autoritățile promit consultări cu specialiști din domeniu, dar și cu organizațiile de profil, pentru ca modificările să nu afecteze negativ nivelul de pregătire al șoferilor și siguranța pe drumurile publice.