Se elimină în toată România! Răsturnare de situație. S-a anunțat chiar acum

Sursa: Inquam Photos / Ilona Andrei

Noi informații despre starea de alertă din România care ar urma să expire în câteva zile. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a vorbit despre prelungirea acesteia, dar și despre ce se va întâmpla cu restricțiile impuse în România.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit, într-un interviu acordat la emisiunea Insider Politic de la Prima TV despre evoluția pandemiei de COVID în România. Întrebat dacă susține ridicarea restricților, acesta a răspuns afirmativ.

Pe de altă parte, liderul UDMR susține că pentru a fi ridicate restricțiile, situația epidemiologică trebuie să permită acest lucru. El a prezentat situația cazurilor de la ATI, dar și numărului de infectări, adăugând că starea de alertă ar trebui prelungită cel puțin încă o lună de zile.

„Categoric trebuie să mergem spre a ridica restricţiile şi trebuie să mergem spre a responsabiliza pe fiecare om, pe fiecare cetăţean când e vorba de sănătatea lui şi de sănătatea publică. Acum avem încă peste 10.000 de cazuri pe zi, dar sper că suntem noi pe faza de descreştere şi avem jur de 1.000 de pacienţi la ATI, asta este mai îngrijorător, dar sper că în martie, spre sfârşitul lui martie, putem spune că şi starea de alertă se apropie de final, dar până atunci sigur din restricţii vom mai elimina”, a explicat Kelemen Hunor.

Acesta a mai fost întrebat ce tip restricții ar putea fi eliminate. În acest sens, liderul UDMR a făcut referire la purtarea măștilor în aer liber. „Purtarea măştii în aer liber, când se ia o decizie sigur nu vreau să anticipez eu, dar discuţiile din coaliţie cu specialiştii ne duc către o astfel de soluţie”, a adăugat el.

Când vom scăpa de starea de alertă

Întrebat dacă starea de alertă va fi prelungită, Kelemen Hunor precizează că cel puțin o lună de zile ar mai fi nevoie de ea. Totodată, el a explicat că pentru a renunța la starea de alertă este nevoie de modificarea multor acte normative.

„Cel puţin o lună de zile eu zic că da şi trebuie să pregătim ieşirea din starea de alertă fiindcă sunt o grămadă de acte normative care trebuie modificate şi trebuie să vedem ce facem cu personalul sanitar, care a fost delegat şi care în timpul pandemiei a fost dislocat, alocat, eu cred că trebuie să rămână acolo”, a adăugat acesta.

El a mai subliniat faptul că deși starea de alertă va fi la un moment dat ridicată, virusul va continua să existe printre noi. Liderul UDMR menționează că există discuții în coaliție astfel încât să fie luată o decizie corectă în acest sens.

Un exemplu este ridicarea graduală a restricțiilor, pentru a evita o explozie de infectări.

”Boala rămâne cu noi, cei care tratează pacienţi cu COVID trebuie să păstreze şi acele facilităţi care au fost date pe perioada stării de alertă şi această reglementare trebuie pregătită din timp fiindcă sunt multe, multe acte normative după doi ani de zile care au fost modificate şi trebuie să revii spre starea iniţială, deci nu e aşa simplu că am anulat starea de alertă, că rămân o grămadă de alte lucruri care trebuie rezolvate.

Ce s-a decis până acum

Discuţia în coaliţie, fiindcă am discutat în coaliţie şi aceste aspecte, a fost aşa, ştim ce vrem să facem, aşteptăm analiza specialiştilor. Tu om politic poţi să fii şi frumos şi deştept, dar nu poţi să te pricepi la toate domeniile din societatea românească şi trebuie să aşteptăm şi ce spun specialiştii. (…) Susţin ridicarea graduală, dar rapidă a restricţiilor şi la starea de alertă mă uit cu oarecare optimist că se termină curând”, a explicat Kelemen Hunor.

Întrebat ce susţine şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, Kelemen Hunor anunță că nu a discutat cu el despre aceste aspecte. Pe de altă parte, acesta a adăugat că are încredere în deciziile șefului DSU.

„Nu l-am întrebat pe domnul Arafat, eu am încredere, îl ştiu de foarte mult timp şi de câte ori am lucrat cu el mi-a demonstrat şi mie personal şi colegilor mei că este un om profesionist, dar există o problemă, nu cu Arafat, ci cu epidemiologii. Ei sunt ca militarii, sunt în război cu virusul şi vor să curăţe terenul şi până când există un singur caz, ei vor să îşi păstreze situaţia stării de alertă fiindcă ei pot lupta cu virusul mai bine. Şi militarul când este într-un conflict armat doreşte să cureţe terenul”, a mai transmis Kelemen Hunor.