România a intrat în Visa Waiver! De când vom putea călători în SUA, fără viză?

România a intrat oficial în programul american Visa Waiver. Vineri, 10 ianuarie 2025. la Washington, SUA, secretarul pentru securitate internă al SUA, Alejandro Mayorkas, a desemnat în mod oficial România ca fiind cea de a 43-a țară care accede în programul american Visa Waiver.

Cetățenii români vor putea călători peste Ocean pentru turism sau afaceri fără a mai avea nevoie de viză, datorită programului american Visa Waiver. Astfel, procesul va fi mult mai simplu și rapid, fără interviuri sau documente suplimentare pentru a dovedi că nu vrei să rămâi acolo.

În loc de viză, românii vor avea nevoie de o Autorizație Electronică de Călătorie (ESTA). Ea va fi valabilă timp de doi ani, permițând mai multe intrări și ieșiri din SUA, și va costa 21 de dolari. ESTA poate fi folosită pentru călătorii turistice, de afaceri sau tranzit, atâta timp cât nu depășești 90 de zile.

Cum se va putea călători în SUA de acum încolo?

Pentru a călători în SUA, va trebui să completezi o aplicație online prin Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA). Formularul conține patru întrebări, iar tu vei trebui să furnizezi numărul pașaportului electronic (nu poți călători fără unul), numele, data nașterii, motivul călătoriei și informații despre sănătate.

După completarea formularului, vei primi autorizația de călătorie în cel mult 72 de ore. Când îți cumperi biletul de avion, trebuie să menționezi codul primit de la ESTA. Costul autorizației ESTA este de 21 de dolari (aproape 101 lei) și este valabilă timp de doi ani.

new york, sua, statele unite
SURSA FOTO: Dreamstime

Românii pot sta în SUA până la 90 de zile consecutive. După această perioadă, trebuie să părăsească țara, dar pot reveni oricând și pot sta încă 90 de zile de fiecare dată.

Înainte, cetățenii români care doreau să călătorească în SUA pentru afaceri sau turism (viză de tip B-1 sau B-2) erau obligați să obțină o viză și să îndeplinească mai multe condiții.

Aceștia trebuiau să demonstreze că dispun de fonduri suficiente pentru călătorie, că au asigurată cazarea, un bilet de avion dus-întors, o reședință stabilă în afara SUA, că intenționează să rămână doar pentru o perioadă scurtă și determinată și că nu plănuiesc să se stabilească pe teritoriul american.

Procesul implica plata taxei de viză, programarea și participarea la un interviu, prezentarea unui set extins de documente și așteptarea unei decizii privind aprobarea vizei, fără garanția obținerii acesteia.

Din fericire, odată cu includerea României în programul Visa Waiver, cetățenii români pot călători în SUA fără viză, având nevoie doar de autorizația ESTA și de un pașaport electronic.

Moment istoric în relația bilaterală SUA-România

Această zi este un moment istoric pentru relația bilaterală dintre SUA și România, fiind rezultatul mai multor ani de muncă între cele două guverne. Timp de peste 28 de ani, cele două țări au beneficiat de un parteneriat strategic bazat pe valori democratice comune, legături economice și culturale și cooperare în domeniul securității și apărării, în calitate de aliați și parteneri NATO.

Programul american Visa Waiver va consolida interesele comune în materie de securitate, economie și cultură, precum și legăturile dintre oameni. Ambasadoarea SUA la București se așteaptă să se adâncească relația bilaterală, stimulând legăturile economice în creștere și încurajând investițiile reciproce.

„Este un moment istoric pentru relația noastră bilaterală și rezultatul mai multor ani de muncă între cele două guverne. Timp de peste 28 de ani, Statele Unite și România au beneficiat de un parteneriat strategic bazat pe valori democratice comune, legături economice și culturale și cooperare în domeniul securității și apărării, în calitate de aliați și parteneri apropiați al NATO. Acum, odată cu anunțul de astăzi, este clar că relațiile noastre devin din ce în ce mai puternice.

Programul Visa Waiver consolidează interesele noastre comune în materie de securitate, economia și cultura, precum și legăturile dintre oameni. Mă aștept ca programul să potențeze relația noastră, dând un impuls legăturilor economice în creștere, încurajând mai multe investiții în ambele direcții.

În acest context, este important de menționat, încă o dată, că Statele Unite au urcat, anul trecut, de pe locul 5 pe lista celor mai mari investitori străini în România pe locul al 4-lea. Având în vedere vestea de astăzi, mă aștept să continuam această creștere”, a spus, vineri, ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec.

Kathleen Ann Kavalec
Kathleen Ann Kavalec (SURSA FOTO: Ambasada SUA în România)