„Ideea de a face până în 2018 un exemplu de oraş inteligent a avut-o Ministerul Comunicaţiilor în urmă cu ceva timp. Am găsit disponibilitate foarte mare la Primăria municipiului Alba Iulia. Credem că împreună cu industria majoră din România şi cu companiile mari şi mici putem arăta un exemplu până în 2018, care să potenţeze dezvoltarea atât a industriei specifice, cât şi să fie un beneficiu pentru cetăţeni, să fie un real câştig pentru cetăţeni şi un exemplu pentru alţi primari. Se estimează că în 2018 vor vizita Alba Iulia câteva milioane de turişti, peste o mie de primari şi este o oportunitate extraordinară atât pentru municipalitate, cât şi pentru industrie să creăm nu numai un proiect pilot, ci şi o expoziţie în aer liber dacă vreţi, o expoziţie live despre ce se poate face cu ajutorul tehnologiei”, a declarat Marius Bostan.

Fostul ministru a ţinut să mulţumească acelor companii care au răspuns pozitiv la această idee. 'Credem că acesta este un semn bun', a opinat Bostan, care a adăugat că „Alba Iulia a avut prima strategie de dezvoltare pe 20 de ani din România”.

Termenul de Smart City este utilizat pentru a desemna oraşele care apelează intensiv la tehnologiile noi 'tip smart' dedicate îmbunătăţirii serviciilor publice, creşterii nivelului de confort al cetăţenilor din localităţile urbane şi rurale, eficientizării consumurilor de resurse şi reducerii cheltuielilor pe termen mediu şi lung.

„Smart City Alba Iulia 2018” reprezintă un proiect-pilot iniţiat de Ministerul Comunicaţiilor, prin care se urmăreşte identificarea modelelor de investiţii conforme cu bunele practici europene şi internaţionale în condiţii de participare voluntară a mediului de afaceri din domeniul IT&C, a asociaţiilor de profil, mediului academic şi oricărei altă parte interesată să contribuie cu expertiză şi soluţii Smart la construirea oraşului viitorului. Agerpres