Radu Tudor: „Suntem în etapa în care războiul se apropie de frontierele noastre”

Radu Tudor, realizator TV și analist militar, susține ferm că, în prezent, „suntem în etapa în care războiul se apropie de frontierele noastre.”

„Acum două săptămâni, o rachetă a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova fără niciun avertisment din partea Rusiei. Astăzi (31 octombrie 2022) avem o rachetă care cade pe teritoriul Republicii Moldova. Am avut luptele din Insula Șerpilor, la 40 de mile marine (cca 70 de kilometri n.r.) de teritoriul României. Avem în continuare zona vestică a bazinului Mării Negre puternic destabilizată de atacurile rușilor. Este o perioadă îngrijorătoare. Retragerea rușilor din acordul cerealier generează creșterea prețului grâului la bursele de mărfuri și îngrijorări privind criza alimentară”, a declarat, luni, el.

Acesta a subliniat faptul că „lucrurile nu merg în direcția bună câtă vreme Rusia destabilizează și alte țări, pe lângă Ucraina.” Potrivit spuselor sale, toate aceste evenimente „sunt semnale de alarmă care arată că Flancul Estic al NATO trebuie supravegheat permanent și, cel puțin din perspectiva României, țară aflată în proximitatea acestui conflict, trebuie să avem o alertă extrem de ridicată în perioada următoare.”

Radu Tudor este convins că vor urma și alte incidente similare celui semnalat luni, 31 octombrie 2022, în Republica Moldova, relatează Antena 3 CNN.

O rachetă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova

Declarația sa a venit la câteva ore după ce sistemul antiaerian din Ucraina a doborât o rachetă rusească. Ea a căzut în extremitatea de nord a localităţii Naslavcea din Republica Moldova, aflată la granița cu Ucraina. Deocamdată nu sunt înregistrate victime, dar ferestrele mai multor locuințe s-au spart.

Luni dimineață, autorităţile din Ucraina au informat a avut loc un atac cu drone asupra barajului Dnestrovsc de pe teritoriul Ucrainei, care se află la o distanţă de 10 km de barajul Naslavcea din Republica Moldova. Atacul nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente, fiind vizate transformatoarele electrice. Nu există pericol de inundaţii.

Efective ale Ministerului de Interne din Republic Moldova au încercuit zona în care a căzut racheta pentru a evita posibile pericole, iar un grup de documentare au mers la faţa locului, anunţă portalul unimedia.info. Printre ţintele atacului rusesc de luni dimineaţă a fost şi centrala hidroelectrică de la Novodnestrovsk, aflată la doar 15 km de Republica Moldova, relatează portalul deschide.md.

De aceea, Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova a anunţat sistarea activităţii a cinci puncte de trecere a frontierei: Giurgiuleşti-Reni, care nu funcţionează din cauza deconectării energiei electrice pe partea ucraineană, Otaci, Larga, Unguri și Briceni din motive de securitate, după ce autorităţile ucrainene au interzis trecerea frontierei în contextul riscurilor de atac aerian asupra Ucrainei.

„Recomandăm călătorilor să opteze din timp pentru punctele de trecere din proximitate sau să amâne, în măsura posibilităţilor, deplasările în Ucraina”, a transmis, luni, Poliţia de Frontieră din Republica Moldova.