Se extinde războiul din Ucraina? O țară NATO a anunțat ce vrea să facă: Este autoapărare

Sursă: Dreamstime

Polonia ar putea să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei, iar această mișcare riscantă ar putea schimba soarta conflictului. Ce implicații ar avea?

Polonia poate doborî rachete rusești cu o condiție

Ministrul de Externe din Polonia, Radoslaw Sikorski, a afirmat că Varșovia evaluează o propunere din partea Kievului de a doborî rachetele rusești care se îndreaptă spre Polonia, cu condiția ca acestea să rămână în spațiul aerian ucrainean, conform BBC.

Această propunere a fost inclusă într-un acord de apărare semnat de cele două țări în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski la Varșovia, la începutul săptămânii.

Sikorski a menționat la American Enterprise Institute că, deocamdată, propunerea este o idee în stadiu incipient și că acordul stabilit prevede analiza acesteia.

„În acest stadiu, aceasta este o idee. Ceea ce a spus acordul nostru este că vom explora această idee”, a declarat acesta.

El a menționat că unele rachete rusești lansate din zona Sankt Petersburg, destinate țintelor ucrainene din apropierea orașului Liov, au trecut prin Belarus și au intrat în spațiul aerian polonez timp de aproximativ 40 de secunde înainte de a se îndrepta spre obiectivele lor din Ucraina.

Sikorski a recunoscut că un asemenea interval scurt a lăsat Polonia cu puțin timp pentru a reacționa.

Cu toate acestea, propunerea ar putea, teoretic, să acopere orice rachetă care traversează vestul Ucrainei îndreptându-se către Polonia.

Sikorski a declarat că rachetele rusești intră în spațiul aerian al Poloniei, sugerând că acest lucru s-ar putea întâmpla dintr-o eroare.

„Rachetele ruseşti pătrund în spaţiul nostru aerian. Presupun că din greşeală”, a spus Sikorski.

Sikorski a subliniat că dilema cu care se confruntă este următoarea: dacă rachetele sunt doborâte doar la intrarea în spațiul aerian polonez, resturile lor pot reprezenta o amenințare pentru cetățeni și proprietăți.

SURSA FOTO: Dreamstime

„Dilema noastră este următoarea. Dacă îi doborâm doar când intră în spaţiul nostru aerian, resturile sunt o ameninţare pentru cetăţenii noştri şi pentru proprietăţile noastre. Şi ucrainenii spun: „Te rog, nu ne deranjează, fă-o în spaţiul nostru aerian când există pericol iminent de a trece pe teritoriul polonez. După părerea mea, aceasta este autoapărare, dar explorăm ideea”, a declarat Sikorski.

Varșovia va discuta și cu aliații NATO

El a relatat că, în decembrie 2022, o rachetă rusă neîncărcată a aterizat lângă casa sa din Bydgoszcz, la aproximativ 500 km de granița cu Belarus, fără a provoca nicio pagubă.

De asemenea, a menționat că doi polonezi au murit din cauza resturilor unei rachete ruse doborâte de Ucraina, incident care s-a petrecut cu o lună înainte, în apropierea frontierei poloneze.

La începutul acestei săptămâni, ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat că Varșovia va discuta cu aliații săi din NATO și va solicita consimțământul acestora înainte de a acționa pentru a doborî rachetele rusești.

„Dacă ar exista o astfel de decizie, aceasta poate fi doar o decizie aliată. Nu va fi niciodată o decizie individuală”, a declarat Kosiniak-Kamysz postului polonez TVN la un summit NATO de la Washington DC.

„O poziţie-cheie este cea a Statelor Unite, care sunt destul de sceptice în această chestiune, aşa că, cu siguranţă, Polonia nu va lua singură o astfel de decizie”, a adăugat el.

Marek Swierczynski, specialist în apărare la Polityka Insight, a declarat pentru BBC că această propunere ar putea fi riscantă pentru Polonia.

„Fără sprijin solid al aliaţilor, ceea ce nu există, această propunere este foarte riscantă”, a spus el.

„Din punctul de vedere al mijloacelor noastre de apărare aeriană şi al faptului că am putea fi supuşi unui fel de răspuns rusesc”, a explicat analistul.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, Polonia a trimis 44 de pachete de arme și muniții, incluzând peste 250 de tancuri, avioane de vânătoare MiG-29, elicoptere de luptă, sisteme de artilerie și rachete portabile de apărare antiaeriană, cu un cost total depășind 4 miliarde de euro.

În plus, Polonia are planuri de a oferi asistență militară suplimentară Ucrainei în cursul acestui an.