Președintele Alexander Lukașenko a anunțat că Belarus și Rusia vor „desfășura un grup regional comun de luptă”, potrivit presei de stat belaruse.
Lukașenko anunță un grup comun de luptă cu Rusia
„Din cauza agravării situației la granițele de vest ale statului Uniunii, am convenit să desfășurăm o grupare regională a Federației Ruse și a Republicii Belarus”, a declarat luni Lukașenko, potrivit agenției de presă de stat Belta, citată de CNN.
El a spus că i-a trimis un mesaj preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, îndemnându-l să nu atingă cu „labele sale murdare nici măcar un metru din teritoriul” belarus, potrivit AFP.
„Dacă vreţi pace, pregătiţi-vă de război”, a mai spus preşedintele Lukaşenko, afirmând totodată că „nu trebuie să existe război pe teritoriul Belarusului”.
Declarația lui Lukașenko aprofundează cooperarea militară dintre cele două țări – și urmează afirmațiilor făcute de Belarus, potrivit cărora Ucraina plănuiește să îi atace teritoriul.
Atunci când Moscova a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, a urmat o desfășurare substanțială de forțe și aviație rusească în Belarus. Cu toate acestea, Lukașenko nu a angajat trupe din Belarus în „operațiunea militară specială” a Rusiei.
Săptămâna trecută, el a declarat că Belarus „a fost prins în războiul dintre Rusia și Ucraina, dar că nu este o parte militară activă în conflict”.
Belarusul recunoaște participarea la „operațiunea specială” din Ucraina
„În ceea ce privește participarea noastră la operațiunea militară specială în Ucraina, noi participăm. Nu o ascundem. Dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem militarii nicăieri. Nu ne încălcăm obligațiile”, a declarat Lukașenko în timpul unei reuniuni militare.
El a adăugat că Belarus „participă” la război prin împiedicarea răspândirii acestuia în Belarus și prin prevenirea „unei lovituri asupra Belarusului sub masca unei operațiuni militare speciale din partea Poloniei, Lituaniei și Letoniei”.
„Antrenarea în Polonia, în Lituania şi în Ucraina a unor combatanţi, din care fac parte şi radicali belaruşi, pentru a comite acte de sabotaj, acte teroriste şi o rebeliune militară în ţară devine o ameninţare directă”, a declarat el în cadrul unei reuniuni cu înalţi responsabili din domeniul securităţii de la Minsk.
„Statele Unite şi Uniunea Europeană afirmă că îi vor legitima pe fugarii noştri ca forţă politică, prevăd să-şi consolideze serios sprijinul pentru elementele distructive şi să agraveze situaţia de la graniţa de vest (belarusă) pentru a deschide un al doilea front acolo”, a adăugat Lukaşenko, potrivit declaraţiilor citate de serviciul de presă al preşedinţiei belaruse.
Lukașenko a mai precizat că operațiunea este în curs de desfășurare de două zile.
Moscova a refuzat să comenteze declarațiile lui Lukașenko
Pe de altă parte, Moscova a refuzat să confirme anunțul președintelui belarus Alexander Lukașenko, potrivit căruia Rusia și Belarus vor „desfășura un grup regional comun de trupe”.
Când a fost întrebat despre comentariile lui Lukașenko, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Interacțiunea în diverse domenii, inclusiv în domeniul apărării, este discutată în mod constant în cursul contactelor bilaterale dintre Putin și Lukașenko”.
În ultimele zile, tensiunile dintre Belarus și Ucraina au crescut, Ministerul de Externe din Belarus acuzând Kievul că plănuiește un atac pe teritoriul său. La rândul său, Ministerul ucrainean de Externe a declarat că „aceste informații nu sunt adevărate”.