Există riscul ca Rusia să atace un stat membru NATO?
Duminică, pe 7 aprilie, Mircea Geoană a fost întrebat dacă există evaluări cu privire la posibilitatea ca Vladimir Putin să lanseze un atac asupra unui stat membru al NATO într-un viitor apropiat, nu neapărat în prezent, ci într-un orizont de câțiva ani.
„Trebuie să spunem un lucru, că Federaţia Rusă şi-a reconstituit forţele pierdute, cei 350.000, mii de echipamente sofisticate, nave scufundate de ucraineni în Marea Neagră, avioane inclusiv de supraveghere, de ultimă generaţie, foarte scumpe. Deci, în pofida acestei deteriorări a capacităţii de luptă a Rusiei, ei au reuşit să facă două lucruri, mai repede decât am anticipat noi. 1. Să mute economia Rusiei de la o economie relativ normală la o economie de război, chiar cu riscul de a sacrifica viitorul economiei ruseşti. Pentru că banii care se duc acum în producţia de echipamente, de muniţie, sunt bani care altfel ar fi fost folosiţi pentru producţie industrială, civilă, de altă factură.
Al doilea factor este cel că, din punct de vedere al reconstituirii capacităţii de luptă a trupelor, au reuşit să facă un fel de mobilizare mascată, în care au în clipa de faţă undeva spre 500.000 de oameni în Ucraina”, a răspuns el într-un interviu pentru Digi24.
Potrivit lui Mircea Geoană, NATO nu vede un risc iminent de agresivitate a Rusiei împotriva statelor membre ale Alianței.
„Asta nu înseamnă că avem vreun indiciu, şi vreau să o spun extrem de clar, pentru că sunt şi aici multe comentarii pe care eu le înţeleg, comentarii occidentale pe care iar le înţelegem, că noi nu vedem un risc iminent de agresivitate a Rusiei împotriva statelor NATO. Ar fi şi o disproporţie de forţe.
Dar, în condiţiile în care războiul din Ucraina este, într-un un moment, destul de complex, şi dacă, Doamne fereşte, Ucraina nu rezistă, atunci apetitul Rusiei în această eventualitate pe care noi facem tot ce depinde de noi să o evităm. Şi pentru România este important să nu avem ruşii pe graniţa noastră încă o dată. Dar şi ca Occident este important. Şi asta spunem noi. Haideţi acum să ne facem treaba, să-i ajutăm pe ucraineni, să ne punem în aplicare planurile de apărare şi descurajare deja aprobate la NATO şi suntem într-o fază avansată, inclusiv aici la zona Mării Negre, să ne facem datoria. Pentru că cea mai bună apărare este descurajarea”, a explicat acesta.
Este important ca Ucraina să câștige împotriva Rusiei
Secretarul general al NATO a subliniat că este important ca Ucraina să iasă victorioasă din războiul împotriva Rusiei. Însă dacă Alianța nu își face treaba, spune Geoană, este posibil ca peste câțiva ani, pofta imperială renăscută a Federației Ruse să constituie un pericol.
„În clipa de faţă suntem extrem de interesaţi ca Ucraina să izbândească şi să arătăm Rusiei că dacă le vine cumva ideea vreodată, nu acum, peste câţiva ani, să se ia de piept cu o alianţă atât de puternică ca a noastră, să fim în acel moment pregătiţi pentru orice eventualitate. Astăzi nu vedem un risc la adresa securităţii ţărilor NATO, nici în România, nici în baltice, nici în alte părţi.
Dar, dacă nu ne facem noi treaba şi dacă îi lăsăm pe ei să izbândească în Ucraina, peste câţiva ani, asta spun liderii occidentali şi le respectăm opinia, este posibil ca pofta imperială renăscută, această obsesie de a ocupa teritoriul suplimentar pe care Imperiul Rus o are dintotdeauna, să se reproducă şi atunci să intrăm eventual în situaţii mai complicate”, a afirmat acesta.
Ideea că este nevoie de 24 de ore pentru intervenția NATO, învechită
El a spus, de asemenea, că este învechită ideea că este nevoie de 24 de ore pentru ca aliații să intervină în cazul în care un stat membru al Alianței este atacat.
„Ideea că ai nevoie de 24 de ore ca să-ţi vină aliaţii este desuetă, nu mai este de actualitate. Noi acum lucrăm din ziua zero. Ai, Doamne-fereşte, un început de agresiune împotriva României, să spunem, în cazul în speţă, noi nu mai planificăm, vin întăriri aliate după nu ştiu cât timp, ci ne gândim şi planificăm din ziua zero să fim acolo, să putem să apărăm, într-adevăr, fiecare centimetru pătrat”, a spus Mircea Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO a subliniat că este vorba despre mobilizare și resurse militare, precum și despre coerență. A spus, de asemenea, că România trebuie să-și îndeplinească datoria în calitate de aliat implicat. Acesta menționează că România ar trebui să fie în linie cu ceea ce a fost propus și oferit de către NATO. Totodată, adaugă că România, la fel ca și mulți aliați din Est, a pus la dispoziția NATO aproape întregul efectiv al Armatei Românei.
„Un lucru extraordinar de pozitiv. Deci noi putem să spunem că lucrăm cu aliatul român, inclusiv în această zonă, inclusiv în alte zone ale României, ne gândim la întreaga Românie, poate să fie aici, poate să fie în altă parte, Doamne-fereşte. Şi atunci avem o planificare militară cu aliaţii români, cu NATO, şi în caz de, Doamne-fereşte, Armata Română, în mare proporţie, proporţie de peste 90%, trece sub comanda noastră a NATO şi ne apucăm să facem din momentul zero, din T0, ceea ce avem de făcut”, a afirmat acesta.
Rusia ar putea lansa atacuri cibernetice pentru a perturba alegerile din Europa, inclusiv în România
Tot la Digi24, Mircea Geoană a spus că Rusia ar planifica să desfășoare atacuri cibernetice și campanii de dezinformare în scopul perturbării alegerilor din Europa, inclusiv din România. El susține că aceste acțiuni fac parte dintr-o strategie menită să sprijine ascensiunea la putere a forțelor politice care sunt mai aliniate intereselor Moscovei.
Secretarul general adjunct al NATO a subliniat că, deși nu face judecăți de valoare, recunoaște importanța alegerilor, în special a celor prezidențiale. Potrivit lui, acestea au o influență majoră asupra peisajului electoral. Geoană a evidențiat că România se află într-o etapă de tranziție politică care a durat aproximativ 10 ani, poate chiar mai mult. A adăugat că există semne de o oarecare epuizare a proiectului politic care a dominat scena politică din țară. Mai multe puteți citi aici.