Simultan, un înalt oficial american din domeniul apărării a explicat că navele rusești din Marea Azov atacă în continuare orașul de coastă, conform informațiilor transmise de CNN. Amintim că orașul a fost deja supus unui bombardament continuu.
De asemenea, oficialul a spus că forțele Kremlinului au adunat aproximativ 21 de nave în Marea Neagră până în momentul de față iar Moscova nu exclude folosirea armelor nucleare. Informația respectivă a apărut în contextul în care Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt principal al lui Vladimir Putin, a refuzat să nege faptul că Moscova ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare.
Acesta a declarat pentru sursa menționat că Rusia consideră situația actuală drept o „amenințare existențială”.
Belarus s-ar putea alătura războiului
Mai mult, SUA și NATO consideră că Belarus s-ar putea alătura „în curând” Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, potrivit informațiilor oferite de mai mulți oficiali pentru sursa menționată. Un oficial militar al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord a explicat că este din ce în ce mai „probabil” să se întâmple acest lucru iar Belarus ia deja măsuri.
Totuși, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile cu Rusia sunt în curs de desfășurare iar el urmează să se adreseze separat parlamentului japonez și Adunării Naționale franceze în această dimineață.
Ucraina este speriată de trupele ruse din Transnistria
Amintim că ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a vorbit anterior despre faptul că Transnistria este monitorizată constant pentru a observa orice semn de escaladare a tensiunilor, în timp ce Ucraina se teme că această zonă ar putea fi folosită ca un nou front de război.
„Având în vedere ceea ce s-a întâmplat în regiune înainte, noi, ca guvern, nu putem exclude nicio opţiune şi trebuie să luăm în considerare întreaga gamă de scenarii de desfăşurare a evenimentelor, inclusiv pe cele negative”, a mai spus ministrul de Externe din Republica Moldova.
Acesta a mai declarat că „sperăm că zona de război nu se va apropia de graniţa noastră”, făcând referire la bombardamentele ruse din zona Odesa, la 50 de kilometri de granița cu Republica Moldova.
Având în vedere că trupele ruse au avansat în ultimele zile pe frontul din sudul Ucrainei, experții militari occidentali au precizat că este posibil să se urmărească înființarea unui coridor terestru din Donbas și Crimeea până la provincia separatistă Transnistria.
„Ipoteza noastră de lucru este că (Republica) Moldova nu este o ţintă pentru acţiuni militare şi nu vedem niciun motiv pentru care să fim atacaţi”, a mai spus Nicu Popescu.