Războiul din Ucraina poate să se extindă în orice moment, avertizează generalul de flotilă aeriană Sir Stuart Peach. Totodată, acesta a precizat și ce altă criză majoră ar putea amenința Europa dacă lucrurile vor evolua în sens negativ.
Semnal de alarmă la nivel european. Într-un interviu acordat agenţiei croate de presă HINA, difuzat vineri, generalul de flotilă aeriană Sir Stuart Peach a vorbit despre modul în care conflictul început de Rusia ar putea continua, dar și ce efecte ar putea avea asupra țărilor de pe continent.
Acesta a subliniat faptul că războiul din Ucraina este o „provocare” şi nu trebuie lăsat să se extindă în Balcani, căci efectele ar putea fi devastatoare.
„Războiul pe continentul nostru este o provocare pentru noi toţi şi trebuie să fim pregătiţi să cooperăm pentru a preveni extinderea acestui război în Balcanii de Vest.
Lucrez cu prietenii noştri din regiune pentru a împiedica acest scenariu”, a declarat Stuart Peach.
Războiul din Ucraina este ilegal
Totodată, oficialul a mai menționat că războiul Rusiei din Ucraina este unul ilegal, iar consecințele sunt devastatoare. În acest sens el susține că este nevoie de un sprijin umanitar, având în vedere modul în care populația ucraineană a ajuns să fie afectată.
„Trebuie oferit sprijin în toate felurile posibile, incluzând aici ajutorul umanitar oferit de Croaţia şi mulţi alţi aliaţi şi prieteni europeni”, a mai spus acesta.
Pe lângă situația din Ucraina, emisarul britanic, care urma să ia parte vineri la Zagreb la o conferinţă cu tema Marea Britanii şi Balcanii de Vest în lumina războiului din Ucraina, a vorbit și despre o altă criză care ar putea începe în curând.
Mai exact, el a făcut referire la situaţia din Bosnia-Herţegovina, adăugând că este vorba de o problemă politică şi nu de o criză de securitate, însă este nevoie de un efort suplimentar în acest sens.
Criza care ar putea lovi Europa
„Trebuie să lucrăm împreună pentru a împiedica transformarea ei într-o criză de securitate”, a spus Peach, salutând totodată recenta creştere a contingentului UE de menţinere a păcii EUFOR de la 600 la 1100 de militari drept o „demonstraţie vizibilă de forţă”.
Menționăm faptul că, potrivit Reuters, în Bosnia este tot mai activă o mişcare separatistă a sârbilor bosniaci despre care observatori internaţionali afirmă că beneficiază de un sprijin cel puţin tacit din partea Moscovei.
Referitor la atitudinea Marii Britanii în acest sens, emisarul britanic pentru Balcanii de Vest a declarat că Regatul Unit sprijină toate guvernele din regiune să meargă pe calea integrării euro-atlantice şi să se apropie de UE, dacă își doresc într-adevăr un viitor fără războaie.
Trebuie subliniat faptul că, mulţi locuitori din Bosnia-Herţegovina şi mulţi alţii din regiune, inclusiv din Croaţia, încă continuă să trăiască cu amintirea recentelor războaie, subliniază el.
Totodată, acesta a mai adăugat că una dintre priorităţile mandatului său, început în decembrie, este de a încuraja reglementarea unor probleme ca dispariţiile şi crimele de război. În același timp, generalul a mai făcut și un apel la rezolvarea problemei criminalităţii organizate în această regiune.