Velina Tchakarova, directorul Institutului pentru Politici Europene şi de Securitate din Austria, spune că Vladimir Putin ar putea să se folosească de Transnistria și de republicile separatiste din Georgia pentru o escaladare militară și pentru a crea instabilitate politică în cele două țări cu aspirații proeuropene.
Vladimir Putin ar putea să atace Republica Moldova
„Totul depinde de cât succes va avea Rusia în această fază critică a războiului. Rusia poate, desigur, să creeze instabilitate politică în Transnistria, folosind și amprenta militară pe teren. Acest lucru este de fapt un lucru pe care nu l-aș exclude ca scenariu, așa cum am spus, tinând cont de cât de mult succes ar putea avea Rusia în această fază critică.
Acesta este motivul pentru care trebuie să împiedicăm Rusia să câștige în această fază critică, pentru că atunci pericolul înghețării războiului din sud și est este foarte mare, pentru că așa cum ai menționat, există aceste voci politice puternice în favoarea păcii, este această convingere puternică, greşită în opinia mea, că prin oferirea unei mese de negociere lui Putin, printr-o invitaţie într-una dintre aceste capitale frumoase, el va opri războiul. Este o iluzie.
Deci, da, este un astfel de scenariu, este o astfel de posibilitate ca Transnistria, dar și republicile separatiste din Georgia, să poată fi folosite pentru escaladarea militară în continuare, dar și pentru instabilitate politică, pentru că acest lucru creează și o situație pentru guverne, adică guvernul din Republica Moldova și guvernul din Georgia. După cum știm, cele două țări au o perspectivă de aderare, o ţară are statut de candidat, cealaltă are perspectiva calității de membru. Deci, scenariul este categoric pe masă.”, avertizează Velina Tchakarova, director AIES Austria, într-un interviu la Digi24.
Cum va fi afectată Europa de criza energetică?
Totodată, expertul a spus si ce impact va avea actuala criză energetică asupra Europei și ce plănuiește, de fapt, Rusia.
„Acum, criza energetică era deja în curs de desfășurare înainte ca Rusia să lanseze războiului la scară largă împotriva Ucrainei. Și este o criză structurală din cauza pandemiei şi din cauză că acum accelerăm procesul de decarbonizare, care, desigur, va avea nevoie de timp. Deci, pe de o parte, acum avem efectele amplificate pentru că războiul este întotdeauna inflaţionar. Și, desigur, un lucru este clar – că trebuie să rămânem pe aceeași pagină legat de decizia noastră cuprinzătoare a UE de a trece la energia regenerabilă. Iar asta înseamnă, desigur, și întreruperea aprovizionării cu energie din Rusia.
Am reușit deja să convenim asupra a 90% din petrolul rusesc. Am convenit asupra a două treimi din gazul rusesc. Cărbunele este deja în afara ecuației. Și cred că acum, odată cu iarna viitoare, va fi foarte important ca politicienii din toate statele membre și instituțiile Uniunii Europene să rămână pe aceeași pagină și să continue cu ceea ce au convenit.”, mai spune expertul.
Care este strategia Rusiei?
„Rusia are patru cărți importante de jucat. Prima este cartea de energie și încă sunt dependențe ale statelor membre ale Uniunii Europene. Asta înseamnă că, în acest moment, aceste dependențe nu sunt dispersate în mod egal și unele țări vor simți mai multă durere pe termen scurt, până reuşesc diversificarea faţă de resursele rusești. A doua carte importantă este rodul șantajului, amplificând practic criza alimentară globală, care are și ramificații pentru Europa. Al treilea este îngrășământul și al patrulea, șantajul nuclear.
Acum, dacă vorbim de șantajul energetic, este foarte important să înțelegem că, în anumite state membre vor fi actori locali, actori politici, care vor încerca să obțină puncte bonus pentru binele lor, jucând încă cartea rusă. Dar, pe termen lung, acest lucru nu mai este sustenabil. Deci, este absolut clar că trebuie să rămânem toţi în acord. Și, în același timp, ar trebui să ne așteptăm că va fi o criză politică suplimentară într-un stat membru sau altul, pentru că astfel de actori vor încerca să valorifice cartea energiei ruse, pe termen scurt”, a spus Velina Tchakarova.
Expertul avertizează! Războiul rece a început
Totodată, expertul avertizează că pe 24 februarie, Rusia nu a început doar un război cu Ucraina, ci de asemenea un nou Război Rece.
„Susțin că pe 24 februarie, lansarea războiului la scară largă împotriva Ucrainei, lansarea unui război de mărfuri și informații împotriva Europei a fost, de asemenea, manifestarea începutului unui Război Rece 2.0, în timp ce Rusia încerca să declanșeze competiția sistemică dintre China și SUA. Și de ce spun acest lucru acum? Este important să înțelegem că suntem deja într-un scenariu similar, ca în timpul Războiului Rece, când acest război informațional trebuie purtat de ambele părți. Trebuie să înțelegem că totul este în joc: ordinea noastră democratică, ordinea noastră economică liberală și societatea noastră civilă. Și acestea sunt măsurile pe care trebuie să le luăm, să contracarăm exact acest tip de influență.”, a mai spus Velina Tchakarova, director AIES Austria.