Riscul unei invazii rusești în Moldova, extrem de ridicat! Un cercetător a spus-o clar

Cercetătorul Dumitru Mînzărari este de părere că există un risc ridicat ca Rusia să invadeze Republica Moldova, precizând că primul semnal în acest sens îl reprezintă cererea de neutralitate a țării conduse de Maia Sandu.

În cadrul unei dezbateri numite ”Războiul lui Putin din Ucraina: Efecte asupra Moldovei, Georgiei și Armeniei și răspunsul UE”, cercetătorul a explicat că dacă Republica Moldova nu va îndeplini ultimaturile, atunci Rusia se va pregăti de o nouă ”operațiune militară”.

Cu toate acestea, Dumitru Mînzărari spune că scenariul nu este 100% posibil și că totul depinde de nivelul de rezistență al ucrainenilor în conflictul armat cu Rusia. De asemenea, el mai spune că este foarte important pentru Republica Moldova locul prin care Rusia va intra în Odesa, acesta reprezentând un pod între Crimeea și Transnistria.

Cum de a fost posibilă agresiunea Rusiei

În cadrul acestei dezbateri, cercetătorul Dumitru Mînzărari a mai spus că agresiunea Rusiei a fost posibilă din cauză că Moscova a crezut că invazia începută în 24 februarie nu va fi costisitoare, ci rapidă.

Cercetătorul a mai declarat că Moldova și partenerii internaționale trebuie să convingă Federația Rusă că aceste acțiuni sunt costisitoare, pentru a le putea evita pe viitor.

Floris van Eijk, șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, a precizat că foarte puțini politicieni și diplomați au crezut că Vladimir Putin ar fi capabil de distrugerile din Ucraina.

Tot el a mai spus că armata rusă se confruntă acum cu o rezistență neașteptată din partea armatei ucrainene și are moralul scăzut, dar subliniază că nu se știe cum vor evolua lucrurile. De asemenea, el mai spune că este important ca acum să se învețe din lecțiile trecute și să se discute diferite scenarii.

Condamnarea invaziei nu este suficientă

Aflat și el la dezbatere, Benjamin Bobbe, reprezentant Regional al Fundației Hanns Seidel în Ucraina, Moldova și România, este de părere că nu este suficient ca invazia să fie condamnată.

El spune că este necesară o unitate în acțiune, subliniind că situația de acum este rezultatul unei lipse de judecată a Rusiei, dar și a gândirii eronate din partea anumitor țări europene.

Cu toate acestea, Benjamin Bobbe spune că este important ca acum să se facă analize transparent bazate pe fapte și pe scenarii care trebuie discutate în cadrul mai multor discuții.

Stepan Grigoryan, președintele Consiliului de Administrație la Centrul Analitic pentru Globalizare și Cooperare Regională (ACGRC) este de părere că actualul război este un război împotriva independenței Ucrainei și a democrației, subliniind că țara condusă de Volodimir Zelenski protejează valorile democratice pentru toată lumea. De aceea, toată lumea democratică trebuie să lupte pentru independența Ucrainei, precizând, de asemenea, că dacă Rusia va câștiga acest război, atunci oldova, Georgia și Armenia ar putea să își piardă independența.