Guvernul de la București nu a decis încă când vor fi organizate alegeri parțiale

În ședința de guvern de miercuri a fost prezentată informarea Autărității Electorale Parlamentare (AEP), care ceruse, recent, Guvernului de la București să comunice când va organiza alegeri parțiale. Momentan, însă, Executivul nu a luat o decizie.

„Pot să vă confirm că în cadrul ședinței de guvern a fost prezentată informarea AEP în legătură cu localitățile unde este nevoie de organizarea de alegeri și în perioada următoare Guvernul își va anunța decizia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la București, Dan Cărbunaru. El a refuzat să răspundă declarațiilor unor lideri politici, care au criticat Executivul că nu organizează alegeri parțiale.

„La acest moment, potrivit comunicărilor transmise de instituţiile prefectului, la solicitarea Autorității Electorale Permanente și a informațiilor afișate pe portalul instanțelor de judecată, sunt întrunite condiţiile pentru organizarea alegerilor parţiale pentru funcţia de primar în 50 de circumscripţii electorale, cu 14 în plus faţă de informarea iniţială, iar pentru consiliul local într-o circumscripție electorală. (…) Vă adresăm rugămintea de a ne comunica data la care Guvernul intenționează să organizeze alegerile locale parțiale”, a fost mesajul transmis de AEP către Guvernul de la București.

Despre Autoritatea Electorală Permanentă (AEP)

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) este o instituţie administrativă autonomă cu personalitate juridică şi cu competenţă generală în materie electorală, care are misiunea de a asigura organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi a referendumurilor, precum şi finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, cu respectarea Constituţiei, a legii şi a standardelor internaţionale și europene în materie. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) îşi desfăşoară activitatea cu respectarea principiilor independenţei, imparţialităţii, legalităţii, transparenţei, eficienţei, profesionalismului, responsabilităţii, sustenabilităţii, predictibilităţii şi legitimităţii.

Activitatea AEP este orientată spre:

asigurarea şi îmbunătăţirea constantă a cadrului legal şi organizatoric al alegerilor şi al oricăror alte consultări, la nivel naţional sau local, precum şi al finanţării partidelor politice, în concordanţă cu instrumentele juridice de drept internaţional, acquis-ul comunitar şi dispoziţiile constituţionale;

aplicarea unitară, pe întreg cuprinsul ţării, a dispoziţiilor legale din domeniul electoral şi al finanţării partidelor politice şi controlul îndeplinirii atribuţiilor şi sarcinilor care revin celorlalte autorităţi publice cu atribuţii în domeniu;

educarea electoratului şi a celorlalţi participanţi la alegeri;

reprezentarea în plan extern a statului român ca principal vector de imagine al acestuia în ceea ce priveşte gradul de democratizare al României, măsurat prin modul de exercitare a drepturilor electorale, egalitatea de şanse în competiţia politică şi transparenţa în finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.