Se fac angajări la SRI. Cum poți ajunge să ai o carieră în spionaj

SRI

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Serviciul Român de Informații (SRI) anunță că este în căutare de noi spioni. Perioada în care românii interesați de pot înscrie începe pe 6 mai. Ce posturi sunt, de fapt, disponibile?

SRI caută spioni

Serviciul Român de Informații (SRI) lansează perioada de înscrieri pentru poziția de ofițer operativ/analist între 6 și 31 mai.

Rolul primordial al ofițerului operativ constă în colectarea informațiilor, necesitând capacitatea de a obține acces în medii importante pentru securitatea națională și de a recruta surse.

Pe lângă acestea, este necesar să poată decodifica semnificațiile ascunse în detalii care par minore și să dețină o înțelegere profundă a psihologiei umane și a limbajului non-verbal.

„La baza activității se află abilitatea de a recruta o persoană și de a o convinge să furnizeze informații importante.”, menționează descrierea de pe site-ul instituției.

Serviciul Român de Informații / SURSĂ FOTO: Dreamstime

Ce face un ofițer analist?

În contrast, ofițerul analist examinează informațiile adunate de ofițerii operaționali și identifică schimbările și tendințele în evoluția amenințărilor, dezvoltând scenarii alternative și evidențiind implicațiile pentru a sprijini strategiile de securitate și planurile de acțiune.

„Ofițerul analist privește lumea, îi înțelege tendințele, îi descifrează relațiile de cauzalitate și îi anticipează evoluțiile. (..)Deși aparent simplu, este vorba de un proces de rafinare foarte complex, care implică în egală măsură inteligența, gândirea critică și creativitatea analistului de informații, dar și o foarte bună cunoaștere a domeniului analizat.”, se precizează pe site-ul SRI.

Rezultatele analizei sunt livrate beneficiarilor legali în mod prompt și în conformitate cu domeniul lor de competență. Rezultatele sunt livrate pentru a-i asista în dezvoltarea strategiilor sau planurilor de acțiune destinate prevenirii riscurilor și promovării intereselor naționale.

Sediul SRI / SURSĂ FOTO: Dreamstime

Ce trebuie să facă cei care doresc să lucreze la SRI?

Persoanele interesate să devină ofițeri operaționali sau analiști trebuie să îndeplinească cerințele de recrutare în conformitate cu legislația specifică Serviciului Român de Informații. Aici intră și Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, să respecte normele interne și să parcurgă toate etapele procesului de selecție.

Candidații care reușesc să treacă cu succes prin procesul de selecție și sunt declarați admiși la examenul/concursul de admitere vor urma programe de studii:

  • universitare de licență
  • masterat profesional
  • sau postuniversitare de educație continuă la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”

Ulterior absolvirii acestor programe, vor fi repartizați într-o unitate a SRI.

În ceea ce privește studiile universitare de licență, acestea sunt adresate:

  • elevilor aflați în clasa a XII-a
  • absolvenților cu diplomă de bacalaureat, cu vârsta maximă 23 de ani

Studiile universitare de masterat profesional se adresează absolvenților de studii de licență care își doresc o carieră în Serviciul Român de Informații.