Se fac deja angajări pe litoral, chiar dacă mai sunt două luni până la startul oficial al sezonului estival 2024. Companiile hoteliere au început deja pregătirile și oferă salarii de la 3.000 de lei.
Au început să se facă angajări pe litoral
Potrivit anunțurilor postate de companiile hoteliere, sunt căutați recepționeri, ospătari și bucătari cu experiență. Anumiți hotelierii au semnalat că există deficit de personal.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) a oferit mai multe informații. Vicepreședintele Cristian Bărhălescu a subliniat că „există deficit în toate segmentele”.
„Deficit există în toate segmentele, în acest moment, pe toate palierele, dar trebuie să fim atenţi, că de multe ori calificăm oameni pentru a pleca pe navele de croazieră, pentru a pleca în străinătate”, a spus Cristian Bărhălescu.
Informațiile publicate de ANAT arată că se fac angajări în mai multe domenii. Este vorba despre: cameriste, ospătari, bucătari, beach boy, recepționeri, personal curățenie.
Majoritatea angajatorilor oferă pachete salariale mai atractive, în raport cu anul trecut.
Datele datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), numărul turiștilor străini în 2023 care au ajuns pe litoral a crescut cu cel puțin 14%. Cifra este cu mult peste datele anului anterior.
Agenții economici se pregătesc pentru sezonul estival
Mulți dintre angajații din vara trecută au plecat către alte domenii, iar agenții economici se pregătesc pentru sezonul estival. Aceștia trebuie să completeze echipele de lucru până la minivacanța de 1 mai, când apar primii turiști.
Directorul unui hotel din Mamaia a spus că are nevoie de bucătari, ospătari, cameriste și recepționeri. Potrivit acestuia, este nevoie de oameni din toate ariile de lucru dintr-un hotel.
Vicepreședintele ANAT din zona Sud Est, Cristian Bărhălescu, a subliniat că nici cursurile de calificare în turism nu pot asigura forța de muncă pe litoral.
Potrivit acestuia, este foarte greu pentru angajatori să-i țină pe piață pe tinerii absolvenți. Mai mult, este necesară pregătirea lor în fiecare an, pentru a avea un certificat de calificare.
Amintim că salariile angajaților sezonieri pe litoral variază, în funcție de activitate. Venitul net lunar începe de la 2.500 de lei și poate ajunge până la 5.000 de lei.