Se fac angajări masive în România! Nu se găsesc oameni. Nevoia a crescut masiv în ultimii ani
Așadar, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB), Mihnea Costoiu, a explicat în cadrul unei conferinţe de presă că nevoia de ingineri a crescut în ultimii ani.
Astfel, România are nevoie de peste 600.000 de ingineri în următorii zece ani. Dintre aceştia, de pe băncile Politehnicii din Bucureşti ies circa 3.700 de ingineri pe an, la ciclul de licenţă, iar celelalte universităţi produc circa 8.000 pe an cumulat.
„Astăzi, ultimele studii, cele de dinainte de pandemia de COVID-19, arată că necesarul pieţei este de 600.000 de ingineri, noi producem circa 3.700 pe an, aceasta este diferenţa. În următorii 10 ani, mergând cu turaţie maximă, universitatea poate acoperi circa 40.000 din aceştia şi suntem cel mai mare furnizor de forţă de muncă din România în acest moment.
Celelalte universităţi din centrele universitare mari produc circa 8.000 toate”, a declarat Mihnea Costoiu în cadrul unei conferinţe de presă.
Salariul mediu al unui inginer debutant
Printre principalele industrii interesate de studenţii Universităţii Politehnica din Bucureşti sunt IT-ul, telecomunicaţiile, transporturile, industria energetică, precum şi ingineria medicală.
„Dinspre companii, ştiinţa materialelor este extrem de căutată, chimia la fel, zona de inginerie din industria alimentară şi a agriculturii. (…) Suntem in o criză majoră de forţă de muncă, o criză majoră demografică care a generat o criză de forţă de muncă.
Suntem în o presiune extraordinară. Companiile vin şi solicită insistent ingineri pentru perioada următoare. Circa 200.000 de ingineri şi 20.000 de medici au părăsit ţara după 1989. Este un exod care continuă. Ceea ce este de subliniat că în acest moment continuă exodul inginerilor buni, a celor care fac performanţă”, a completat rectorul UPB.
Amintim că salariul mediu al unui inginer debutant este de aproximativ 800 de euro net/lună. Totodată, poate ajunge până la 2.000-3.000 euro pe lună după primii ani de muncă.
Universitatea Politehnica din Bucureşti are aproximativ 30.000 de studenţi înscrişi anual la toate ciclurile de învăţământ, 15 facultăţi şi peste 1.800 de cadre didactice şi cercetători.
Nu se găsesc oameni pentru acest job
Anterior, rectorul Universității Politehnice Timișoara, Florin Drăgan, a explicat că inginerii sunt extrem de căutați, în contextul în care companiile din Timișoara au în plan să angajeze cel puțin 1.000 de ingineri în următoarele 6 luni, dar nu îi găsesc în piață.
„Companiile au nevoie să angajeze acești oameni pentru că și-au asumat anumite proiecte și acum au nevoie de oameni să le ducă la capăt. De altfel, în principal vorbim despre multinaționale prezente în România, iar aceste filiale au nevoie de oameni pentru a se poziționa mai bine în grup.
Dacă reușesc să finalizeze aceste proiecte, automat atrag și alte investiții. În această perioadă este dificil să recruteze cei 1000 de ingineri pentru că nu îi găsesc în piața muncii din vest. Noi, ca universitate, producem anual în jur de 1500 de absolvenți în zona de inginerie însă mai mult de jumătate dintre ei sunt deja angajați la finalizarea studiilor, iar un sfert se întorc în orașele de unde provin. Astfel că unele firme cu sediul în Timișoara caută acum oameni chiar și la 300 de kilometri distanță, cu oferte generoase de relocare”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.