Conducerea CSM a sesizat Inspecţia Judiciară (IJ), la solicitarea procurorilor DNA, în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură afirmaţii publice ale premierului Victor Ponta au fost de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.
'Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de rezultatul votului unanim exprimat de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu ocazia Adunării Generale a Procurorilor din 18 septembrie, prin care au solicitat Consiliului să analizeze dacă afirmaţiile publice ale lui Victor Ponta, prim-ministrul României, făcute ca urmare a trimiterii sale în judecată, aduc atingere independenţei sistemului judiciar. În temeiul art. 30 alin 1 din Legea 317/2004, conducerea Consiliului a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură afirmaţiile publice ale lui Victor Ponta au fost de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său', se arată într-un comunicat al CSM.
De asemenea, CSM solicită respectarea obligaţiei de rezervă faţă de activităţile sistemului judiciar, mai ales în situaţiile în care se face referire la cauze aflate în derulare pe rolul parchetelor sau instanţelor de judecată.
'Depăşirea obligaţiei de rezervă ce incumbă reprezentanţilor puterilor statului de drept afectează echilibrul acestuia şi aduce atingere valorilor sale fundamentale', atrage atenţia CSM.
Adunarea Generală a procurorilor din DNA, prin votul unanim exprimat, a solicitat CSM să analizeze dacă afirmaţiile premierului Victor Ponta la adresa procurorului de caz sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.
Sesizarea vine ca urmare a afirmaţiilor făcute joi de Victor Ponta, pe un site de socializare, după anunţul DNA că a fost trimis în judecată, el declarând că '(…) singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani!''.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, vineri, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, constituită la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu propunerile de modificare şi completare a Legii 303/ 2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, a fost inclus pe ordinea de zi şi subiectul privind aceste declaraţii lansate în spaţiul virtual de către premier.
'Cu această ocazie, prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenţi la Adunarea Generală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă afirmaţiile respective sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său. Declaraţia respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către şefii ierarhici, sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, conform dispoziţiilor Codului de procedură penală. Astfel, afirmaţiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcţiei deţinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze şi să aducă atingere instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea procurorul, precum şi independenţei sistemului judiciar', se precizează în comunicatul DNA.
În solicitarea adresată CSM, semnatarii consideră că 'afirmaţiile denigratoare' făcute de premier afectează reputaţia profesională a procurorului care a instrumentat cauza, dar şi a procurorilor abilitaţi să se pronunţe cu privire la legalitatea şi temeinicia soluţiei dispuse în dosarul respectiv – trimitere în judecată.
'Aceste afirmaţii pun la îndoială obiectivitatea cu care sunt instrumentate dosarele penale, cât şi probitatea morală şi profesională a procurorilor care-şi desfăşoară activitatea în cadrul acestei instituţii, ceea ce este de natură să aducă o gravă atingere independenţei Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Reamintim că independenţa sistemului judiciar este o consecinţă a integrităţii profesionale şi morale, iar imparţialitatea şi integritatea sunt atribute ce trebuie garantate conform prevederilor legale', subliniază procurorii anticorupţie.
Premierul Victor Ponta a afirmat joi că România are o economie care creşte, iar singura problemă a ţării e 'obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani'.
'În trei ani, România va depăşi economic mai multe ţări europene – spune FMI! Cred cu tărie că acest lucru este realizabil, prin munca românilor şi printr-o guvernare eficientă (şi atunci, în 2018, ne vom gândi că nu au fost rele timpurile în care economia creşte, salariile şi pensiile la fel, absorbim fonduri europene şi ajutăm Moldova, şi singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani', a scris Ponta pe Facebook.
DNA a anunţat joi că premierul Victor Ponta a fost deferit justiţiei în dosarul Rovinari-Turceni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în forma continuată, şi spălarea banilor, fapte săvârşite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ''Ponta Victor-Viorel''.
În dosar mai sunt trimişi în judecată senatorul Dan Şova, sub control judiciar, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi ''Şova şi Asociaţii'', Laurenţiu Ciurel, la data faptelor având calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, şi Octavian Laurenţiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni. AGERPRES