Se face dreptate la Spitalul Pantelimon. Cei doi medici acuzaţi de omor calificat vor fi puşi în libertate

spitalul sf pantelimon

SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Scandalul de la Spitalul Pantelimon continuă să uimească România! Cei doi medici de la ATI acuzaţi de omor calificat cu premeditare, după moartea unui pacient, vor fi puşi în libertate.

Cei doi medici acuzaţi de omor calificat vor fi puşi în libertate

Cei doi medici de la Secţia ATI a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” din București, acuzaţi de omor calificat cu premeditare după moartea unui pacient, vor fi puşi în libertate.

Curtea de Apel Bucureşti le-a admis contestaţia la măsura plasării lor în arest preventiv. Decizia este definitivă.

„În baza art. 204 Cpp admite contestațiile formulate de către inculpate împotriva încheierii Tribunalului Bucuresti din 8 august 2024.

Desființează încheierea atacata și rejudecand în fond decide: în baza art. 227 alin. 1 Cpp respinge ca neîntemeiată propunerea de luare a măsurii arestării preventive.

Dispune punerea de îndată în libertate a contestatoarelor inculpate daca nu sunt retinute in alte cauza. Definitiva”, este decizia formulată marţi, 20 august, de către judecători.

Doctorițele au cerut înlocuirea măsurii de arest preventiv

Marți dimineață, cele două doctorițe au ajuns în fața Curții de Apel București pentru a solicita înlocuirea măsurii de arest preventiv cu control judiciar sau arest la domiciliu.

Ele sunt acuzate de Parchetul Tribunalului București de omor calificat, după ce ar fi provocat moartea unui pacient aflat în stare critică, prin scăderea dozei de noradrenalină în mod intenționat, în două zile diferite. Pe 8 august 2024, Maria Miron și Mirela Păiuș au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzate de omor calificat. Maria Miron a fost acuzată și de tentativă la omor calificat, ambele acuzații fiind cu premeditare.

Procurorii susțin că, în lunile martie și aprilie, cele două ar fi redus în mod deliberat doza de noradrenalină administrată unui pacient internat la terapie intensivă. Noradrenalina este esențială pentru menținerea tensiunii arteriale, iar scăderea bruscă a acesteia ar fi condus la instalarea stopului cardio-respirator și, ulterior, la decesul pacientului.

Cum a pornit ancheta?

Ancheta a fost declanșată în urma unui denunț făcut de Camelia Stămătoiu, director de îngrijiri în cadrul spitalului respectiv. Aceasta a informat procurorii că, între 4 aprilie și 6 aprilie, au decedat aproximativ 20 de pacienți în secția ATI, fapt ce a ridicat suspiciuni cu privire la acțiunile celor două doctorițe. Potrivit mărturiei unei asistente medicale, acestea ar fi redus sau chiar înlocuit doza de noradrenalină administrată pacienților grav bolnavi cu ser fiziologic.

Conform procurorilor, în primul incident, petrecut pe 26 martie 2024, Maria Miron ar fi redus brusc doza de noradrenalină a pacientului de la 15 ml/h la 1 ml/h, menținând această valoare minimă pentru o perioadă considerabilă. Totuși, pacientul a supraviețuit datorită intervenției unei asistente care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.

Al doilea incident a implicat ambele doctorițe de la Sf. Pantelimon. Acestea ar fi redus doza de noradrenalină a aceluiași pacient de la 20 ml/h la 1 ml/h, ceea ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator și la decesul pacientului.