ANM anunţă inversiune termică, lapoviţă la munte, ploi consistente şi vijelii în toată ţara, în perioada imediat următoare. Vremea se va răci brusc.
ANM anunță că vremea se schimbă brusc
După trecerea unui front rece marți seara și miercuri, se prognozează precipitații sub formă de ploi și furtuni locale, însoțite de intensificări ale vântului. Temperaturile vor cunoaște o scădere accentuată.
Conform declarațiilor Elenei Mateescu, directorul ANM, în urma unui episod de căldură neobișnuit de intens pentru această perioadă din calendar, se anticipează o diminuare semnificativă a temperaturilor.
Această scădere ar putea atinge chiar și 10 grade Celsius în minus față de nivelurile înregistrate în zilele recente, marcând astfel recorduri atât pentru temperaturile maxime, cât și pentru cele minime, conforme datelor înregistrate de stațiile meteorologice.
„Schimbarea condiţiilor meteorologice se va simţi de mâine, în special în Banat şi în nordul Moldovei, unde maximele nu vor depăşi 20 de grade Celsius.
De miercuri, răcirea se va extinde în toată ţara, vom vorbi şi de precipitaţii însemnate cantitativ, vom consemna 20-30 de litri pe metru pătrat, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie pentru că schimbul de mase de aer rece şi cald va aduce şi astfel de fenomene. În zona înaltă, la peste 1.700 de metri, vom avea şi precipitaţii mixte”, a declarat Elena Mateescu la România TV.
Directorul ANM spune că va fi o schimbare radicală în evoluția condițiilor meteorologice. Ea a menționat că luni s-au înregistrat deja 33 de grade la Bechet și 32 de grade în Capitală, iar la multe stații meteorologice din țară valorile au depășit 30 de grade Celsius.
Mateescu a adăugat că este posibil ca în prima zi a acestei săptămâni să fie consemnate foarte multe recorduri ale temperaturilor maxime zilnice. Ea a subliniat că pe data de 14 aprilie au fost înregistrate la 115 stații cele mai ridicate temperaturi pentru o zi de 14 aprilie din istoricul măsurătorilor meteorologice din țara noastră. De asemenea, luni dimineață, la 66 de stații, s-au înregistrat cele mai ridicate valori ale temperaturilor minime.
Temperaturile sunt în scădere în România
Începând de joi, se preconizează o schimbare radicală în vreme pentru această perioadă. Contrastul va fi remarcabil față de începutul săptămânii: temperaturile maxime vor scădea abrupt de la aproximativ 30°C la 10 – 15°C și chiar mai puțin în anumite regiuni.
În zonele montane, ploile vor evolua treptat către lapoviță și ninsori la altitudini de peste 1200 de metri, însă este posibil să apară și câțiva fulgi, temporar, la altitudini mai joase, de până la 800 – 1000 de metri. Un alt val de aer rece este prognozat să ajungă în zona noastră în weekend. Drept urmare, temperaturile vor rămâne scăzute, iar în unele văi și depresiuni, minimele ar putea coborî ușor sub pragul de îngheț.