ANM anunță cum va fi vremea în perioada următoare
Directoarea generală a Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a avertizat asupra fenomenelor de instabilitate atmosferică accentuată care vin odată cu valul de căldură ce lovește țara, precizând că se vor înregistra temperaturi de vară și ploi abundente în diverse regiuni.
Conform declarațiilor sale, înregistrate luni, temperaturile vor depăși pragul specific unei zile de vară, ajungând până la 28 de grade Celsius, mai scăzute în zonele litorale și pe Valea Prahovei. Cu toate acestea, căldura este însoțită de fenomene precum instabilitatea atmosferică.
„Ieri și astăzi, și mâine vom consemna temperaturi care vor depăși pragul unei zile de vară (…). Astăzi contăm pe valori de până la 28 de grade, deja consemnăm în multe zone din partea de vest, sud, sud-est și est a țării valori de 25 de grade, mai scăzute pe litoral, 16 grade, și pe Valea Prahovei, 15-16 grade. Din păcate, căldura vine la pachet (…) și cu fenomene de instabilitate atmosferică accentuată”, a declarat Elena Mateescu la B1TV.
Vremea va fi caracterizată de instabilitate atmosferică
În ceea ce privește previziunile meteorologice pentru zilele următoare, Mateescu a avertizat că fenomenele de instabilitate atmosferică se vor accentua în special în zonele Maramureșului, Transilvaniei, Moldovei, nordului Olteniei și Munteniei. Acestea vor fi însoțite de averse și cantități semnificative de precipitații, care local pot depăși 15-20 de litri pe metru pătrat, mai arată directoarea ANM.
„Astăzi vor continua aceste fenomene în special în Maramureș, în Transilvania, în Moldova, dar și în nordul Olteniei și al Munteniei, începând din această după-amiază, este posibil din nou să consemnăm averse, cantități de precipitații care pot depăși la nivel local 15-20 de l/mp. Mâine, pe fondul acelorași valori de temperaturi foarte ridicate, 27-28 de grade Celsius, ploile își vor face apariția tot în partea de nord-vest, centru, nord-est a țării, cu valori care pot depăși la nivel izolat 35 de l/mp”, a adăugat directoarea generală a ANM.
Pe lângă ploile abundente, sunt posibile și vijelii, iar rafalele de vânt se vor intensifica până la 50-60 km/h. În plus, temperaturile ridicate vor fi însoțite de ploi chiar și în zonele unde se înregistrează valori termice mai mari.
În perspectiva săptămânii, se prevede o răcire semnificativă a vremii, cu o scădere a temperaturilor cu 10 până la 20 de grade Celsius în unele regiuni. Astfel, în Capitală se estimează temperaturi de doar 17-18 grade Celsius, iar pe litoral între 16-17 grade Celsius.
„Este posibil să consemnăm și vijelii, pentru că vântul la rafală va avea intensificări de 50-60 de km/h, și, de miercuri, pe parcursul părții a doua a acestei săptămâni, gradual să consemnăm o scădere a regimului de temperaturi, cu un ecart între 10 până la cel mult 20 de grade Celsius. Iată o diferență semnificativă. În Capitală doar 17-18 grade Celsius, iar pe litoral 16-17 grade”, a mai spus Elena Mateescu.
Vremea se va răci arată prognoza ANM
În perioada 6 – 19 mai 2024, ANM prognozează o răcire a vremii în majoritatea regiunilor țării, cu maxime termice atingând 28 de grade Celsius în a doua jumătate a intervalului. Vor exista precipitații predominante în toată țara, în special în intervalele de timp specificate.
Banatul va avea temperaturi maxime în jur de 26 de grade în primele două zile. Acestea vor scădea la 19 – 20 de grade în zilele de 9 și 10 mai, apoi vor urca spre 28 de grade după 15 mai.
În Crișana și Transilvania, temperaturile vor fi similare, cu o răcire semnificativă în mijlocul perioadei și o ușoară creștere ulterioară.
În Moldova, vremea se va răci accentuat pe 8 mai, apoi va urma o perioadă cu temperaturi variabile în jur de 18 – 22 de grade, crescând spre finalul intervalului.
În Dobrogea se vor înregistra temperaturi de până la 24 – 25 de grade după 17 mai. În Muntenia și Oltenia, se vor înregistra temperaturi de 18 – 19 grade pe 9 și 10 mai, urcând ulterior spre 28 de grade după 16 mai.
La munte, temperaturile maxime vor oscila între 8 și 16 grade, cu precipitații extinse începând cu 7 mai.