Rușii care nu au fost de acord cu politica Kremlinului privind invadarea Ucrainei au fugit din țară. Cel puțin 100.000 de oameni ar fi plecat din Rusia, de la începutul războiului, în timp ce rușii care rămân riscă să-și piardă locurile de muncă și chiar libertatea, potrivit Deutsche Welle.
Pe lângă opoziția deschisă față de războiul dus de Rusia, există și motive de ordin financiar care îi alungă pe unii ruși din țară. Deutsche Welle relatează cazurile unor cetățeni ruși care au fugit deja sau care sunt ostracizați din pricina opiniilor anti-război.
Când Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei, mii de ruși au ieșit în stradă. Profesoara de matematică Tatiana Chervenko a fost una dintre ei. Deși a fost un protest pașnic, a fost arestată și amendată cu echivalentul a aproximativ 300 Euro.
Opoziția sa față de războiul din Ucraina a pus-o în conflict cu administrația școlii. „Încet, dar sigur, conducerea școlii a încput să pună tot mai multă presiune asupra mea, mustrându-mă și pentru cele mai banale greșeli făcute de elevi”, a declarat ea pentru DW.
Amenințări direct de la șeful Dumei de Stat
Tatiana Chervenko nu este singura în această situație, comentează DW. În toată Rusia, angajații de la stat sunt intimidați. Li se spune că cine este împotriva războiului este împotriva statului și trebuie să demisioneze de bună voie. O amenințare la adresa directorilor de licee a venit chiar din partea Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus.
Președintele Dumei, Viaceslav Volodin, a declarat: „Este vorba despre securitatea statului nostru. Despre viitorul țării noastre. În ciuda toleranței, directorii ar trebui să fie conștienți de responsabilitățile lor. Dacă nu sunt, ar trebui să plece!”
”Trăim un fel de război civil rece în Rusia!”
Asociația profesorilor din Rusia se teme că astfel de afirmații, venite de la cel mai înalt nivel, vor fi interpretate de cei subordonați ierrahic ca un apel la acțiune, iar profesorii care îndrăznesc să se opună războiului vor fi dați afară.
Svetlana Lozovskaia, membră a asociației profesorilor din Ulan-Ude, a comentat: ”Este ceva dezastruos pentru Rusia. Acum trăim un fel de război civil rece în Rusia”. Ea speră, totuși, că vor mai fi oameni care vor avea curaj să spună adevărul în continuare.
Jurnalişti, cercetători, specialişti IT, artişti au fugit deja în alte țări
Dar, notează DW, în Rusia sunt din ce mai puțini astfel de oameni. Se estimează că peste 100.000 de ruși și-au părăsit deja țara, temându-se de persecuții după ce au criticat pe față politica Kremlinului. Jurnalişti, cercetători, specialişti IT, artişti au fugt deja în Georgia, statele baltice, Turcia sau Germania. Majoritatea sunt tineri.
Roman Stich, în vârstă de 23 de ani, specialist IT, a plecat în Georgia, după ce Rusia a fost exclusă din sistemul internațional SWIFT ca parte a sancțiunilor occidentale. „Am 80 de angajați și primul meu gând a fost la ei”, a povestit el.
„Apoi au fost și raționamente de ordin politic. Nu vreau să plătesc taxe unei Rusii care duce războaie și nu vreau să mai fiu asociat cu acea țară. Nu vreau să mai am de-a face cu ea în viitor”, a adăugat el.
E nevoie de profesori tocmai pentru momente ca acestea
Stich își vede viitorul în Georgia, unde s-a acomodat rapid, ca de altfel și alți zeci de ruși plecați din țară, pe care îi descrie drept ”compatrioți care se poziționează deschis împotriva războiului”.
Spre deosebire de Roman Stich, profesoara de matematică Tatiana Chervenko nu vrea să părăsească Rusia. De curând, spune ea, un elev a oprit-o, plângând, pentru a-i spune că are rude în Ucraina și nu știe cu cine poate vorbi despre acest lucru.
Chervenko crede că e nevoie de profesori în școlie ruse tocmai pentru momente ca acestea. Dacă își va pierde locul de muncă, după vacanța de vară, va da școala în judecată, fiind decisă să lupte până la capăt.