Tot mai mulți străini care locuiau în Hong Kong au decis să părăsească orașul, nemulțumiți de modul în care autoritățile continuă să impună restricții dure, fără temei, din cauza pandemiei. Pe lângă faptul că se confruntă cu întreruperi zilnice și restricții de călătorie, acum expații se tem tot mai mult și că-și pot pierde libertățile.
Gloria de altădată a Hong Kong-ului a apus și nu doar din cauza pandemiei. Teritoriul este acum guvernat ca și China internă și arată din ce în ce mai puțin ca un mare oraș internațional: libertățile de care se bucurau locuitorii din Hong Kong au dispărut pentru totdeauna.
Hong Kong s-a aflat sub controlul Marii Britanii, până când a început tranziția către China, conform unui acord semnat de cele două state, în 1997. Hong Kong-ului i s-a promis sub acest acord o tranziție pașnică și libertatea de exprimare, de adunare și a presei.
Potrivit Insider, după ce a locuit șapte ani în Hong Kong, profesorul Marty Forth, originar din New York, a decis că e vremea să plece. A ajuns în orașul fremătând de viață în 2015 și s-a îndrăgostit de unicitatea lui.
„Este un oraș cu un spirit istoric foarte puternic, dar și unul foarte modern, progresist, curat. Este un centru pentru finanțe, călătorii și inovație”, a spus el.
Pandemia a schimbat radical Hong-Kong-ul
Forth s-a bucurat de fiecare minut petrecut aici, mai ales în primii patru ani, chiar și atunci când protestele masive din 2019 aproape au îngenunchiar orașul, provocând haos generalizat.
Apoi a venit pandemia, care a zguduit Hong Kong-ul în mai multe valuri. În ultimii doi ani, orașul a oscilat în mod constant între deschideri și închideri, deși numărul cazurilor a rămas relativ mic.
În timp ce alte țări au relasat restricțiile anti- Covid, Hong Kong și-a intensificat politicile restrictive mai ales dup apariția variantei Omicron. Introducerea rapidă a restricțiilor i-a determinat pe rezidenți și pe experți să spună că este o abordare de-a dreptul ilogică.
Libertățile au fost reduse
„Guvernul a schimbat politica privind Covid de nenumărate ori, iar deciziile au fost luate doar pe baza fricii, nu pe dovezi. Prin urmare, libertățile au fost reduse”, a declarat Forth pentru Insider.
La începutul lunii martie, alături de soția sa și de fiul lor, a decis să se întoarcă la New York. Este doar unul dintre sutele de mii de expați care au părăsit teritoriul chinez în acest an.
Sute de mii de străini au spus ”Adio” metropolei
Hong Kong-ul pare să fie abandonat de străini într-un ritm alert. În prima jumătate a anului, populația totală a orașului a scăzut cu 110.000, aproape dublu față de pierderea populației din tot anul trecut.
Străinii care lasă acum, în număr tot mai mare, Hong Kong-ul au declarat pentru Insider că reacțiile aberante ale guvernului chinez la varianta Omicron au fost picătura care a umplut paharul.
Majoritatea spune că toată lumea vede că Hong Kong, un oraș pe care l-au iubit cândva, devine la fel ca orice alt centru urban din China continentală.
Politica stârpirii virusului a provocat un adevărat coșmar
În China continentală, tactica Beijingului a fost de a stârpi orice urmă de virus prin restricții extrem de dure. Autoritățile locale au introdus, în mod aberant, lockdown-uri asupra clădirilor, cartierelor sau chiar a unor orașe întregi pentru a combate focarele.
Aceste restricții s-au transformat rapid în coșmaruri administrative și pentru spitale în orașe ca Shanghai și Xi’an, unde rezidenții au trebuit să rămână în case timp de mai multe săptămâni, în timp ce autoritățile se străduiau să găsească modalități de a le furniza hrană și medicamente.
Restricțiile după Omicron au dat peste cap viața oamenilor
În primii doi ani, locuitorii din Hong Kong au fost scutiți de astfel de blocaje dure. Cu restricții stricte de călătorie și utilizarea pe scară largă a măștilor, orașul s-a bucurat de un număr relativ scăzut de infecții.
Odată cu apariția variantei Omicron, cazurile din Hong Kong au crescut. Peste 75.000 de noi infecții au fost înregistrate într-o singură zi, în februarie, așa că au început să apară și restricții draconice.
Hong Kong a început să limiteze libertățile și să taie accesul la călătorii. Rezidenții care se întorceau din alte țări trebuie să plătească acum pentru camerele de hotel în care sunt puși în carantină cel puțin o săptămână, și chiar până la trei săptămâni, în funcție de politicile guvernului la momentul respectiv.
Rutele de zbor către Hong Kong pot fi anulate în orice moment, dacă se constată că un avion transportă pasageri infectați cu Covid. Au existat și alte decizii controversate luate de guvernul din Hong Kong care i-au alarmat pe expații din Hong Jong. În februarie, autoritățile au stârnit controverse uriașe cu decizia de a izola persoanele infectate cu Covid – inclusiv copiii – de membrii familiei.