UNSAR: În aprilie, peste 220 de dosare de daune deschise din cauza furtunilor
Conform unei analize realizate de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare Reasigurare din România (UNSAR), furtunile de la începutul acestei luni au generat deschiderea a 223 de dosare de daună. Acestea au fost făcute în baza asigurărilor dedicate locuințelor și companiilor. Aceste daune au fost cauzate de pagubele aduse bunurilor și clădirilor.
Potrivit informațiilor furnizate de sursa menționată, 80% dintre aceste dosare de daună au fost procesate în conformitate cu asigurările de locuințe, în timp ce restul de 20% au fost notificate pe baza asigurărilor de bunuri și proprietăți pentru companii.
UNSAR a subliniat că furtunile ocupă un loc fruntaș în topul temerilor românilor în ceea ce privește locuințele lor. Astfel, conform celei mai recente cercetări sociologice efectuate de IRES la solicitarea UNSAR, 3 din 10 români se tem că locuința lor ar putea fi afectată de o furtună la un moment dat.
„Primăvara au loc, în mod obişnuit, schimbări bruşte ale vremii. Aşadar, este cu atât mai important să ne informăm şi să luăm cea mai bună decizie pentru noi şi cei dragi privind protecţia prin asigurare. Indiferent că vorbim despre dezastre naturale, incendii, furtuni, explozii sau avarii ale instalaţiilor din locuinţele noastre, acestea pot fi asigurate”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.
Asigurările facultative oferă un nivel extins de protecție pentru locuințe și bunuri
În România, daunele cauzate de furtuni locuințelor pot fi acoperite prin intermediul asigurărilor facultative. Aceste polițe pot fi încheiate numai pentru locuințele care sunt deja protejate prin intermediul unei asigurări obligatorii PAD.
Asigurările facultative oferă un nivel extins de protecție, acoperind valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute și pot proteja împotriva unei serii de fenomene naturale, precum și alte tipuri de riscuri, cum ar fi cutremurele, inundațiile, alunecările de teren, incendiile, exploziile, căderile de corpuri, inundațiile cauzate de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecte ale centralei termice, sau daune ale bunurilor electronice / electrocasnice etc.
De asemenea, o asigurare facultativă poate fi adaptată prin intermediul clauzelor speciale, în funcție de caracteristicile fiecărei locuințe și de necesitățile individuale ale clienților. De exemplu, prejudiciile produse vecinilor pot fi incluse în acoperire.
„Circa 100.000 euro au fost plătiţi în fiecare zi calendaristică a anului trecut, ca despăgubiri, doar în baza asigurărilor de locuinţe. Este deci foarte important să ne protejăm locuinţele prin încheierea unei poliţe de asigurare”, a subliniat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri şi Proprietăţi în cadrul UNSAR.