În cadrul Uniunii Europene, Malta înregistra cea mai scăzută rată a nașterilor, de 1,08, în timp ce Franța avea cea mai ridicată rată, de 1,79. România avea o rată de 1,71, situându-se peste media europeană, însă tot sub pragul necesar pentru a asigura stabilitatea demografică. În Statele Unite, situația era ușor mai favorabilă, cu o rată de fertilitate de 1,94 în 2023, conform datelor Statista.
Numărul nașterilor este mult sub nivelul necesar
În ultimele două decenii, aproximativ 90% dintre țările lumii au raportat scăderi ale fertilității, în timp ce speranța de viață a crescut în majoritatea regiunilor. Această combinație determină o presiune tot mai mare asupra generațiilor tinere, care vor trebui să susțină un număr în creștere de pensionari.
Raportul de dependență demografică, care indică numărul persoanelor active (cu vârsta între 15 și 64 de ani) necesar pentru a susține un pensionar, a scăzut considerabil. La nivel global, acest raport este acum de 6,5, față de 9,4 în 1997. Experții estimează că, până în 2050, acest raport va ajunge la 3,9, ceea ce ar putea genera dificultăți economice semnificative.
Autorii raportului subliniază că economiile actuale nu pot susține venitul și normele de pensionare din prezent fără modificări. Fără măsuri adecvate, tinerii vor moșteni o creștere economică redusă și vor fi nevoiți să suporte costurile tot mai mari ale susținerii pensionarilor. În același timp, fluxul tradițional al averii între generații riscă să se erodeze.
Populația unor țări ar putea fi afectată dramatic. În China, se preconizează o scădere de 55% până în 2100, în timp ce Italia ar putea pierde 41% din populație, iar Brazilia 23%.
„Calculul actual al economiilor nu susține venitul și normele de pensionare din prezent – ceva trebuie să se schimbe. În confruntarea consecințelor schimbării demografice, societățile intră pe un teren necunoscut. În lipsa unor acțiuni, oamenii tineri vor moșteni o creștere economică mai scăzută și vor suporta costul mai multor pensionari, în timp ce fluxul tradițional al averii între generații se erodează”, este scris într-un studiu McKinsey.
Elon Musk a propus o soluție concretă
Pentru a evita declinul demografic, statele sunt îndemnate să ia măsuri concrete pentru stimularea natalității. Autorii studiului atrag atenția că o schimbare societală fără precedent în istoria modernă ar putea avea loc dacă aceste tendințe continuă.
Elon Musk, un susținător al creșterii demografice, a avertizat în 2021 că declinul populației ar putea deveni una dintre cele mai mari amenințări la adresa viitorului civilizației.
„Prăbușirea populației ar putea fi cea mai mare amenințare la adresa viitorului civilizației”, sublinia Elon Musk.
În 2023, el a propus o soluție concretă: a încurajat populația din țările dezvoltate, precum Italia, să crească numărul nașterilor pentru a contracara declinul demografic.